Now Reading
Verkeersboetes standaard in termijnen betalen vervroegd mogelijk

Verkeersboetes standaard in termijnen betalen vervroegd mogelijk

Vanaf 1 juli kunnen alle verkeersboetes vanaf EUR 225,- standaard in termijnen betaald worden. Verkeersovertreders krijgen de optie het bedrag in één keer of in vaste termijnen te voldoen. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij wil hiermee zoveel mogelijk voorkomen dat mensen die wel willen betalen, maar niet direct kunnen betalen, onnodig op kosten worden gejaagd of uiteindelijk gegijzeld worden. Dijkhoff verwacht dat de mogelijkheid om in termijnen te betalen een positief effect heeft op de betalingsonmacht en dat daardoor het aantal vorderingen tot gijzeling zal dalen. Het gaat om een interim-maatregel, die eerder dan gepland ingevoerd wordt. De inschatting is dat het aanbod aan meer dan 375.000 personen per jaar zal worden gedaan.

“Het uitgangspunt is natuurlijk dat boetes betaald moeten worden en het liefst ook zo snel mogelijk, zodat verhogingen, aanmaningen, de inzet van de deurwaarder en gijzeling niet nodig zijn. Door deze maatregel komen we mensen tegemoet, zodat mensen die wel willen, maar niet kunnen betalen, ook hun verkeersboetes kunnen voldoen. “

Eerder deze week zijn de eerste vorderingen nieuwe stijl door het OM aan de rechter voorgelegd. Bij deze vorderingen wordt door het OM meer inzicht gegeven in de financiële situatie van de wanbetaler. Hiermee kan de rechter beter beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van iemand die zijn boete wel kan betalen, maar dat niet wil en gijzeling op zijn plaats is of juist niet.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top