Now Reading
Vallen, een steeds groter probleem onder ouderen

Vallen, een steeds groter probleem onder ouderen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een valongeluk het meest voorkomende ongeval is onder ouderen. Het aantal ouderen dat valt stijgt al jaren. Elke vijf minuten bezoekt een 65-plusser de Spoedeisende Hulp (SEH) na een valpartij. Dit zijn jaarlijks 96.200 ouderen. Bij ruim 38% van de gevallen waren de verwondingen dusdanig ernstig, dat zij hiervoor zijn opgenomen in het ziekenhuis. In de komende jaren zal het aantal valongelukken (met verwondingen) verder toenemen. Naar verwachting zal het aantal SEH-bezoeken met 46% toenemen in 2030. Het aantal ziekenhuisopnamen stijgt met 50% ten opzichte van 2016.

Waarom vallen senioren steeds meer?

We leven allemaal langer. Dat is natuurlijk een heel mooi gegeven, maar de kans op ongelukken wordt wel steeds groter naarmate we ouder worden. Daarnaast blijven ouderen steeds langer thuis wonen. De kans op vallen is groter in de eigen omgeving dan in een verzorgingstehuis, waar gespecialiseerde zorg aanwezig is.

Om te weten waarom senioren vaker vallen, is het belangrijk om te weten wat de aanleidingen hiervoor zijn. De oorzaken van een valongeluk zijn in twee categorieën op te delen:

  • Uw gezondheid: Bij valongelukken door lichamelijke- of geestelijke klachten moet u denken aan een verslechterde mobiliteit, duizeligheid, verminderd zicht, bijwerkingen of verkeerd medicijngebruik, lage bloedruk of een verstoord evenwicht.
  • Oorzaken in de omgeving: Naast oorzaken die te maken hebben met uw gezondheid, heeft ook de omgeving invloed op een valongeluk. Losliggende snoeren, gladde of ongelijke vloeren, verkeerd ingestelde hulpmiddelen of vloerkleden die verschuiven kunnen het risico op vallen aanzienlijk verhogen.

Hoe voorkom ik vallen op latere leeftijd?

In veel gevallen is een valongeluk te voorkomen. Om de kans op vallen te verkleinen is het belangrijk bewust te zijn van uw omgeving. Hoe beter u de risico’s in kaart heeft, hoe kleiner de kans op vallen. Het is daarom verstandig om te zorgen dat uw huis opgeruimd is, met weinig rondslingeren spullen. Zorg daarnaast voor goede verlichting zodat u alles goed ziet.

See Also
echte kerstboom in huis

U kunt natuurlijk ook hulpmiddelen aanschaffen om uw leefcomfort te verbeteren en de kans op vallen te verminderen. Naast de gebruikelijke wandelstok, rollator en scootmobiel kunt u ook overwegen om een traplift aan de schaffen. Op de trap gebeuren na de woonkamer de meeste valongelukken. Mocht u hinder ondervinden met het traplopen kan een traplift zeker het overwegen waard zijn. De kosten van een traplift kan flink oplopen. Mocht u dit te hoog vinden kunt ook overwegen om een tweedehands traplift te kopen. Daarmee kunt u flink bedrag besparen op de aanschaf.

Als u twijfelt aan uw gezondheid is het verstandig uw (huis)arts te raadplegen. Een arts kan u helpen om uw gezondheid te verbeteren en u verder te informeren naar de risico’s en het voorkomen van vallen. Bij uw arts kunt u ook terecht voor de Valanalyse. VeiligheidNL heeft de Valanalyse ontwikkeld om een verhoogd risico van vallen bij 65-plussers eerder te ontdekken. De Valanalyse bestaat uit twee delen: een korte risicotest aan de hand van drie vragen en een uitgebreide analyse. Bij de uitgebreide analyse doorloopt u verschillende tests om uw gezondheid te analyseren. Mocht u een verhoogd risico hebben kunt u samen met de arts een plan maken om de risico’s te verkleinen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top