Tuinieren tussen de tegels

Tuinieren tussen de tegels

We besteden jaarlijks uren in de tuin om alles netjes te houden. Onkruid plukken en voegen krabben hoort bij het tuinieren. Plantjes wilt u laten groeien waar ze geplant worden en niet waar u de tuintafel neer wil zetten. Toch kan het ook interessant zijn om te tuinieren tussen de tegels.

Een betegelde tuin is ook niet onderhoudsvrij

Mensen die weinig tijd hebben kiezen vaak voor een betegelde tuin met daarin planten borders of plantenbakken. Toch vraagt een betegelde tuin ook om onderhoud. Het schoonmaken van de tegels is een jaarlijks terugkerende activiteit. Onkruid tussen de tegels wordt gezien als lelijk of onverzorgd en moet regelmatig bijgewerkt worden. Wanneer u de uurtjes bij elkaar optelt bent u er bijna net zo druk mee als een begroeide tuin.

Waarom tuinieren tussen de tegels

Plantjes groeien waar ze kunnen. Zeker op plekken waar u niet vaak komt of niet overheen loopt kunt u juist de plantjes aanmoedigen om te gaan groeien in plaats van ze te blijven plukken. Blijkbaar wil het plantje graag tussen de voegen groeien en wanneer u er niet overheen loopt kan het juist een heel mooi effect geven aan de tuin. Een stukje groen tussen de tegels kan juist een heel mooi effect geven in de strakke tegel tuin. Het is natuurlijk en wanneer er wat kleur in de plantjes komt geeft het al helemaal een mooi gezicht. Doordat de plantjes voeden via regenwater heeft u gelijk een natuurlijke opvang voor het water wat op uw terras valt. In plaats van grote plassen nemen de plantjes het afvoer van het regenwater voor hun rekening, win win dus.

Natuurlijk wilt u liever geen onkruid tussen de tegels. Een aantal verwilderde paardenbloemen geven het geheel eerder een onverzorgd uiterlijk dan een mooi natuurlijk effect. Door wat zout in de in het midden van de paardenbloem te strooien kunt u er vanaf komen. Zout is net iets vriendelijker dan de chemische bestrijdingsmiddelen voor onkruid.