Now Reading
Trapliften: Uitgelegd van A tot Z

Trapliften: Uitgelegd van A tot Z

Onze mobiliteit wordt een steeds groter punt naarmate wij ouder worden. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen zoals scootmobielen en rolators die ervoor zorgen dat wij onze mobiliteit kunnen bijhouden. Mobiliteit is echter niet alleen een belangrijke kwestie wanneer men naar buiten gaat. Ook binnen de eigen woning kan mobiliteit een probleem gaan vormen. Met name het traplopen kan senioren erg zwaar liggen en het kan zelfs een gevaar gaan vormen. Een oplossing voor dit probleem is het aanschaffen van een traplift. In dit artikel zul je alles kunnen lezen over trapliften en wat de verschillende mogelijkheden zijn.

De installatie van een traplift
Dit ideale hulpmiddel voor senioren zorgt ervoor dat de trap weer dagelijks in gebruik kan worden genomen zonder enige moeite. Bij de installatie van een traplift wordt er een railsysteem gemonteerd aan de muren. Aan dit railsysteem wordt een gemotoriseerde stoel gemonteerd die je veilig over en weer brengt. Trapliften zijn zeer geavanceerde hulpmiddelen die voldoen aan strenge Europese keurmerken. Je hoeft dus nooit bang te zijn voor het uitvallen van de traplift of dat er iets tussen het railsysteem van komt te zitten. Een traplift is voorzien van een reserve accu en verschillende sensoren die de traplift automatisch stoppen bij obstakels op de trap.

Soorten trapliften
Voor in huis zijn er twee typen trapliften. Er zijn trapliften voor een rechte trap en een voor een trap met bochten. Het railsysteem voor een rechte trap is eenvoudiger en goedkoper te produceren dus dit type traplift is doorgaans goedkoper. De prijs voor een nieuwe traplift met een recht railsysteem ligt tussen de 2.500 en 5.500 euro afhankelijk model. De kosten voor een traplift met een bocht liggen en stukken hoger en liggen tussen de 5.000 en 13.000 euro. Daarnaast kennen wij nog de outdoor traplift. Deze kan buiten in alle weersomstandigheden functioneren.

Het financieren van een traplift
De meeste trappen in Nederland hebben minimaal één bocht in de trap zitten. Dit betekend dat de kosten voor de installatie van een nieuwe traplift vanaf 5.000 euro beginnen voor de meeste senioren. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de traplift voor een deel gefinancierd te krijgen vanuit de gemeente. Bij ernstige verhindering bij het traplopen kun je een doktersverklaring terecht bij het wmo-loket van de gemeente. Hier kan er een aanvraag gedaan worden voor het aanschaffen van een traplift vanuit de gemeente via het PGB (persoonsgebonden budget). De gemeente zal dan het grootste gedeelte van de traplift financieren. De regels hiervoor zijn echter erg streng het en hele proces kan enkele maanden in beslag nemen.

See Also

Alternatieven voor een goedkopere traplift
Is het kopen van een gloednieuwe traplift te duur, maar wilt u toch een traplift aanschaffen? Dan zijn er goedkopere alternatieven die overwegen kunnen worden. Zo is het kopen van een tweedehands traplift vaak de helft goedkoper. Veel trapliften bedrijven bieden ook deze opties. Wel moet er bij gebruikte trapliften vanuit worden gegaan dat het gaat om een ouder model. Een andere optie is het huren van een traplift. Dit is vooral aantrekkelijker wanneer u traplift maximaal voor een jaar in huis nodig heeft.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top