Now Reading
Tien symptomen van dementie

Tien symptomen van dementie

Af en toe iets vergeten of dementie hebben is niet hetzelfde. Maar liefst 40% van alle mensen tussen de 24 en 85 jaar vindt zichzelf vergeetachtig. Dementie komt gelukkig veel minder vaak voor. Toch heeft 10% van de mensen boven de 65 jaar de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Hoe herkent u de symptomen van dementie? De eerste verschijnselen verschillen per persoon en per ziekte. Meestal geeft een partner of een familielid aan dat er iets niet in orde is. Vaak zijn er subtiele en terugkerende problemen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Hieronder vindt u uitleg bij de tien symptomen die op alzheimer of een andere vorm van dementie kunnen wijzen. Deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het verstandig om bij twijfel te overleggen met de huisarts.

Wilt u meteen weten of u reden heeft om u zorgen te maken over uzelf of over iemand anders?

–> Doe dan de online geheugentest van Alzheimer Nederland.

–> Of vraag de gratis brochure ‘Is het dementie?’ aan. Hierin vindt u alle mogelijke signalen van dementie en diverse geheugentesten.

De tien symptomen

1. Vergeetachtigheid
Wanneer iemand nieuwe informatie vergeet, kan dit een teken zijn van dementie. Ook kan iemand belangrijke data of gebeurtenissen vergeten. Of hij kan dezelfde vraag steeds opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die hij eerst zonder hulp kon onthouden.

2. Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken regelen en hobby’s uitoefenen. Ook wordt het lastiger om dingen te plannen of in de juiste volgorde uit te voeren. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.

3. Vergissingen met tijd en plaats
Iemand met (beginnende) dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. De persoon vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.

4. Taalproblemen
Een kenmerk van dementie is dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen. De persoon kan midden in een gesprek stoppen met praten en vergeten hoe hij verder moet. Of hij herhaalt wat hij daarvoor al zei. Ook kan iemand met dementie namen en eenvoudige woorden vergeten. Praten gaat ook minder vloeiend.

5. Kwijtraken van spullen
Iemand met (beginnende) dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. Hij raakt spullen kwijt en kan niet meer achterhalen waar hij ze gelaten heeft.

6. Slecht beoordelingsvermogen
Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken. Hij kan aanbiedingen slecht beoordelen en grote sommen geld uitgeven. Bijvoorbeeld als hij teveel boodschappen koopt of spullen die hij niet nodig heeft.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
Iemand kan problemen hebben met sociale activiteiten, zoals zijn hobby’s, sport en gesprekken. Hij trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.

8. Veranderingen in gedrag en karakter
Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Hij kan verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding kan zijn stemming omslaan. Ook het karakter verandert. Hij kan soms dingen doen die hij anders nooit deed.

See Also
koud

9. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het alsof hij steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak slaapproblemen.

10. Problemen met het zien
De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat iemand ziet. De persoon kan bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten.

Gerichte ondersteuning
Alzheimer Nederland geeft al 34 jaar hulp en informatie aan mensen met dementie en hun directe omgeving. En dat is hard nodig, want de ziekte kan het leven aanzienlijk ontwrichten.

Mensen met dementie raken zichzelf langzaam maar zeker kwijt. Een vroegtijdige diagnose is belangrijk. Een voordeel daarvan is dat er eerder gestart kan worden met een behandeling om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten.

Er is helaas nog altijd geen genezing mogelijk voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie. Daarom financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling. Op deze manier willen we de ziekte uiteindelijk voorkomen of genezen.

Meer weten? Ga naar www.alzheimer-nederland.nl

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top