Stoptober: tips om succesvol te stoppen met roken

Stoptober: tips om succesvol te stoppen met roken

De maand oktober staat in het teken van stoppen met roken. In heel Nederland worden rokers met de campagne Stoptober NL aangemoedigd om 28 dagen lang niet te roken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Onze verpleegkundig specialist Ellen heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet om van Stoptober een succes te maken.

1. Verander je routine
Stoppen met roken, betekent oude gewoontes loslaten. Door routines te veranderen, voorkom je dat je in de verleiding komt om te gaan roken. Ga bijvoorbeeld op een andere stoel zitten aan de ontbijttafel of kies een andere route naar je werk.

2. Ga wandelen
Uit onderzoek is gebleken dat wandelen de effectiefste manier is om het verlangen naar een sigaret te onderdrukken. Daarnaast verminderen ontwenningsverschijnselen, is het goed voor de lijn en je krijgt er meer energie van. Loop bijvoorbeeld in je vroegere rookpauze een blokje om.

3. Spaar voor iets voor jezelf
Stoppen met roken merk je ook in je portemonnee. Je bespaart al circa 60 euro per maand als je van 7 sigaretten op een dag naar 0 sigaretten per dag gaat. Met dat geld kun je veel leuke dingen doen. Spaar voor iets dat je altijd al hebt gewild, bijvoorbeeld een camera of een mooie vakantie.

4. Realiseer dat je niet alleen bent
Door Stoptober proberen heel veel mensen tegelijk te stoppen met roken. Deze collectieve stoppoging schept een band. Via de Facebook-pagina van Stoptober NL kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen en elkaar door de lastige periode heen helpen.

5. Gebruik een app
Deelnemers aan Stoptober krijgen tips en steun via de gratis Stoptober app. En er zijn nog veel meer apps die kunnen helpen om te stoppen met roken. Voorbeelden zijn:
* QuitNow! – Stop met roken (gratis, voor Android en iOS)
* Rookvrij Pro (gratis, voor iOS)
* Stoppen Met Roken: Quit Buddy! (gratis, voor Android)

Over Stoptober
Stoptober is in 2014 overgewaaid vanuit Engeland. De daar succesvolle campagne is ook hier in Nederland goed aangeslagen. In 2014 deden bijna 38 duizend mensen mee en in 2015 waren er meer dan 70 duizend deelnemers.

Meer weten over stoppen met roken? Kom op 11, 20 of 24 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur langs bij de informatiestand in het Havenziekenhuis voor vrijblijvend advies en tips.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: