Now Reading
Stemwijzer: Nederlander eens met PVV

Stemwijzer: Nederlander eens met PVV

Wegwijs schrijft “Handleiding bij De Stemwijzer”

Uit de antwoorden van Stemwijzer.nl blijkt de ‘gemiddelde Nederlander’ zich het meest thuis te voelen bij de PVV. Dit zegt Wegwijs Kenniscentrum, de onderzoekstak van Wegwijs Magazine, die de statistieken van de Stemwijzer heeft doorgerekend. SP en PvdA vullen respectievelijk de tweede en derde plek in. GroenLinks en de Partij voor de Dieren staan op plaats vier en vijf. 

Nederland kiest voor links kabinet
De Stemwijzer wordt elke verkiezingen door miljoenen Nederlanders ingevuld en vormt daarmee een interessante graadmeter voor de visie van de ‘gemiddelde Nederlander’. Deze Nederlander houdt er duidelijk een linkse denkwijze op na. PVV is in de top 5 de enige ‘rare’ partij maar onderscheidt zich van eigenlijk alle andere politieke partijen door er zowel zeer linkse als rechtse ideeën op na te houden.

Hoe dichter bij eigen portemonnee, hoe belangrijker
Uit de Stemwijzer blijkt ook dat we de onderwerpen die het dichtst bij onze eigen portemonnee en levenswijze staan, aanzienlijk belangrijker vinden dan andere onderwerpen. Veruit aan top staat het onderwerp hypotheekrente, op afstand gevolgd door de AOW-leeftijd. De studiebeurs- of lening, het eigen risico bij de huisarts en het ontslaggemak door werkgevers staan op de derde tot en met vijfde plaats. Pas op plaats zes vinden we het eerste onderwerp dat niet direct met onze eigen financiële baten en lasten te maken heeft: de hoeveelheid geld die Nederland aan ontwikkelingswerk zou moeten geven.

See Also
Zilvervisjes

Handleiding noodzakelijk bij Stemwijzer
Een zeer groot manco bij de Stemwijzer is het ontbreken van een handleiding of toelichting. De consequentie van een ‘eens’- of ‘oneens’-stem is vaak onduidelijk. Weinig Nederlanders zullen bijvoorbeeld inzicht hebben in de gevolgen van een hoger of lager begrotingstekort dan 3%. Wegwijs heeft daarom een handleiding geschreven voor de onderdelen die het dichts bij de portemonnee van de Nederlander liggen en die Nederlander in de Stemwijzer als belangrijk heeft beoordeeld.

Deze handleiding is in drie losse delen te vinden op wegwijs.nl

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top