Now Reading
Speciaal voor alle hondenbezitters – De honden uitlaatetiquette

Speciaal voor alle hondenbezitters – De honden uitlaatetiquette

Voor alle bezitters van de lieve viervoeters. Laten we ons eraan houden en het uitlaten van de hond gezelliger maken!

Aanlijnen
Uw hond hoeft echt niet altijd aangelijnd te zijn. Er zijn honden die namelijk beter luisteren als ze niet aangelijnd zijn. Onze hond bijvoorbeeld ook. Misschien komt het ook wel omdat we dan zelf beter op de hond en de omgeving letten. Let er wel op dat u uw hond niet los laat lopen op plekken waar dit niet mag. Denk maar eens aan bepaalde plekken in het bos. Dit staat altijd aangegeven. Komt u een aangelijnde hond tegen? Dan is het wel zo netjes om uw hond ook even aan te lijnen of netjes naast u te laten lopen. Het niet aanlijnen van uw hond op dit moment, kan alleen als u zeker weet dat uw hond ook netjes naast u blijft lopen. Waarom is dit zo’n belangrijke regel? Er zijn namelijk wat redenen waarom mensen hun hond aanlijnen:

  • De hond luistert niet (goed genoeg)
  • De hond is een loopse teef
  • De hond gedraagt zich agressief naar andere honden/mensen
  • De hond is net geopereerd en mag niet rennen en/of spelen
  • De hond heeft een besmettelijke ziekte (denk aan kennelhoest)

Ook al is uw hond goed opgevoed en heeft deze geen agressieve/kwade bedoelingen als hij bij een aangelijnde hond gaat snuffelen, de hondenbezitter van de aangelijnde hond en de aangelijnde hond zelf kunnen hier wel eens verkeerd op reageren. Daarnaast, u wilt toch niet dat uw hond ziek wordt? Houdt uw hond dus bij u. Pas als de ander aangeeft dat een kennismaking een goed idee is, kunt u op de hond afgaan.

Poepen en plassen
Wat een drama kan er hier ontstaan. Hondenbezitters die de poep van hun hond niet opruimen. Honden die overal en nergens poepen en plassen. Voed uw hond goed op! Zorg ervoor dat het beestje op ‘commando’ kan poepen en plassen. Wij hebben onze hond geleerd dat als we ‘plasje doen’ roepen, ze het gras op mag, de struiken in mag, etc om haar behoefte te gaan doen. Op een stoep poepen of plassen kan en wil ze niet eens. Begrijpelijk is wel, als uw hond wat ouder wordt, dat het beestje het niet altijd goed genoeg kan ophouden tot hij of zij bij de uitlaatplek is. Of misschien heeft uw hond nog niet helemaal onder de knie waar hij wel en niet mag poepen en plassen. Zorg er dan voor dat u genoeg zakjes bij u heeft. Ruim de poep netjes op en gooi het zakje onderweg in een vuilnisbak.

See Also
Wandelarrangement

Opvoeding
Belangrijk is om ervoor te zorgen dat uw hond is opgevoed. Heeft u een pup? laat het beestje wennen aan andere mensen en dieren. Neem het beestje mee naar buiten om het te laten wennen aan verkeer en allerlei dingen die u op straat tegenkomt. Op deze manier bent u het hondje aan het socialiseren, een belangrijk gedeelte van de opvoeding.
Zorg er voor dat uw hond in één keer luistert. Dit betekent dat de hond daadwerkelijk naar u toe moet komen als u zijn of haar naam roept. (of een ander teken. Sommige mensen roepen ‘hier’ of fluiten. Wij maken een soort sissend geluid ‘ssssssss’ en dan komt ze als een speer aangerend!)
U bent de baas, niet de hond. Er zijn honden die het in hun natuur hebben om dominant te doen. Bij bepaalde honden kan dit ook escaleren. Zorg er voor dat u duidelijk maakt wie de baas is. U gaat als eerste naar binnen. U eet als eerste. U loopt voor. Kortom; U bent de ‘pack leader’. Een hond opvoeden betekent consequent zijn en blijven. Het één keer goedkeuren van het blaffen naar de omgeving, betekent dat de hond dit aanleert. Wilt u een goed opgevoede hond? Doe hier dan ook moeite voor. U zult zien dat u veel meer aan uw hond heeft! Het uitlaten wordt er ook een stuk prettiger en veiliger op.

Het leven wordt er toch al een stukje beter op, als we allemaal moeite doen om onze honden goed op te voeden en ons aan deze uitlaatetiquette houden. We hebben toch een gezamenlijke liefde? Onze honden? Laten we hier dan ook moeite voor doen!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top