Now Reading
Spaar- of beleggingsrekening voor uw kleinkind

Spaar- of beleggingsrekening voor uw kleinkind

Wie zijn kleinkind een vliegende start wil geven in de volgende levensfase, doet er goed aan om zo vroeg mogelijk te beginnen om regelmatig wat geld opzij te zetten door te sparen en/of beleggen.

De komst van een kleinkind is een goed moment om uw financiële situatie tegen het licht te houden. De uitgaven zullen in de aanloop naar de geboorte en in de periode daarna toenemen; bijvoorbeeld door de aanschaf van een wiegje, een kinderwagen of andere cadeaus. Het is verstandig om ook vast geld opzij te gaan zetten voor de langere termijn. Dan kunt u uw kleinkind een vliegende start geven als het in de volgende levensfase bijvoorbeeld een rijbewijs wil halen en gaan studeren.

Rijbewijs

Zodra uw kleinkind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag. Al in de aanloop naar die leeftijd nemen de kosten behoorlijk toe voor wie zijn kleinkind financieel wil steunen. Een rijles kost gemiddeld EUR 50 per uur en de gemiddelde leerling heeft circa 25 lessen nodig voordat er voor de eerste keer afgereden kan worden. De kosten voor dat praktijkexamen bedragen € 250. Aangezien lang niet iedereen bij de eerste poging slaagt, is het verstandig om rekening te houden met een totale kostenpost van ten minste € 2.000. De kans is namelijk groot dat het daadwerkelijke bedrag door onder meer inflatie hoger uit zal pakken.

Indicatie studiekosten per jaar

Studie

De kosten van een studie liggen nog veel hoger. Behalve met het collegegeld voor hoger onderwijs (€ 2.006 in 2017/2018) moet u ook rekening houden met kosten voor de aanschaf van studiemateriaal, uitgaven voor een zorgverzekering en kosten voor onder meer huisvesting, kleding en boodschappen. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekende enkele jaren geleden dat de totale kosten voor vier jaar studie kunnen oplopen tot € 24.000 en de FFP (Federatie Financieel Planners) houdt zelfs rekening met € 30.000.

Hoe hoog de studiekosten uitpakken, wordt tevens voor een groot deel bepaald door de keuze van uw kleinkind om thuis te blijven wonen of op kamers te gaan. En net als bij het rijbewijs is het verstandig om ervan uit te gaan dat de werkelijke kosten in de toekomst als gevolg van inflatie en een terugtredende overheid hoger liggen dan de huidige schattingen.

Vermogen opbouwen

Er zijn weinig Nederlanders die dit soort bedragen zomaar vrij kunnen maken. Als u wilt voorkomen dat uw kleinkind met een grote studieschuld op zoek gaat naar een eerste baan, is het verstandig om elke maand wat geld opzij te zetten. Al deze kleine beetjes kunnen op termijn uitgroeien tot een heel bedrag.

Sparen of beleggen

Een belangrijke keuze is dan of u het geld op een spaarrekening zet of belegt. Het voordeel van een spaarrekening is dat uw vermogen niet in waarde zal dalen, maar de spaarrente ligt momenteel heel laag. Bij beleggen loopt u het risico om (een deel van) uw vermogen te verliezen, maar u krijgt mogelijk uitzicht op een rendement dat hoger ligt dan de rente op een spaarrekening. De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunt u vergelijken in een speciale tool van Robeco. Klik hier als u meer informatie over beleggen wilt lezen. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top