Now Reading
Senioren woning inrichten: 5 tips

Senioren woning inrichten: 5 tips

Als je ouder wordt, is het huis waar je nu in woont misschien niet meer wat je wil. Een seniorenwoning sluit beter bij je toekomstwensen aan. Bij het inrichten van een seniorenwoning zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zo houd je rekening met de rest van je oude dag en verhoog je je wooncomfort. Lees hier 5 handige tips om je woning in te richten.

Tip 1: Ruim goed op

Voordat je gaat verhuizen van je huidige woning naar je seniorenwoning, is het goed om na te lopen wat er wel en niet mee verhuist. Een seniorenwoning is vaak flink kleiner dan je huidige woning, waardoor niet alles mee kan. Probeer alleen de basis meubels mee te nemen, zoals je bed, bank en eettafel. Spreek daarnaast met jezelf af hoeveel accessoires je mee neemt per kamer. Heb je veel spullen waar je geen afstand van kan doen? Door de spullen op te slaan in een box of onder te brengen bij familie hoef je ze niet weg te doen en kan je erbij als je wil.

Tip 2: Pas je keuken aan

Als je ouder wordt, is het lastiger om overal bij te kunnen. Daarom is het handig om bijvoorbeeld de oven en magnetron in je nieuwe keuken minder hoog te laten plaatsen. Zo kom je er nu en over een aantal jaar zonder problemen bij en blijf je zelfstandig. Denk ook aan het verlagen van de keukenkastjes. Met lagere keukenkastjes voorkom je dit.

Tip 3: Creëer optisch meer ruimte

Aangezien een seniorenwoning over het algemeen kleiner is dan je gewend bent, is het fijn om de woning groter te laten lijken. Er zijn een aantal manieren waarop je een kamer groter doet lijken. Denk bijvoorbeeld aan een interieur met lichte kleuren, een houten vloer in de lengte van de woning en een grote spiegel tegenover het raam. Het helpt ook om ruimte te laten tussen je meubels, daardoor lijkt je kamer niet alleen groter maar beweeg je je ook makkelijker door de woning.

seniorenwoning 2

Tip 4: Ga voor slimme hulpmiddelen

Door te kiezen voor slimme hulpmiddelen, maak je het jezelf makkelijker in het dagelijks leven. Laat bijvoorbeeld een video-systeem installeren waarmee je in één oogopslag ziet wie er voor de deur staat. Ook handgrepen in de badkamer en het toilet zijn geen overbodige luxe. Daarnaast zijn er lichtsystemen waarmee je met één druk op de knop alle verlichting aan en uit zet.

Tip 5: Zorg voor voldoende verlichting

Verlichting in huis is belangrijk, het zorgt ervoor dat je goed zit en het draagt bij aan een hoger wooncomfort. Zorg er daarom voor dat er veel lichtbronnen aanwezig zijn in je woning. Vijf tot zeven lichtbronnen in de woonkamer geven je genoeg licht. Het is verstandig om verlichting aan te brengen op verschillende hoogtes, om er zo veel mogelijk profijt van te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp, een leeslamp en een sfeervolle lamp in de hoek van de kamer.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top