Een schenking vast leggen op papier, hoe kunt u dit doen?

Een schenking vast leggen op papier, hoe kunt u dit doen?

Wanneer u een bedrag wilt schenken is het niet altijd nodig om dit vast te leggen. Jaarlijks mag u een klein deel belasting vrij schenken maar wilt u uw kind helpen bij het kopen van een woning is het verstandig om dit op papier te zetten.

De notariële akte

Soms is het zelfs verplicht om uw schenking vast te leggen in een notariële akte. Wanneer u een woning schenkt of een schenking op papier wilt doen is dit verplicht. Het voordeel is dat u de akte altijd bij de notaris op kunt vragen, wanneer u dit kwijt bent is dit geen probleem. Wanneer het niet verplicht is om het in een notariële akte te zetten kan het soms wel verstandig zijn. Verwacht u dat er een conflict is over de erfenis of gaat u in een keer naar meerdere mensen schenken is het wel zo fijn om dit op papier te hebben staan.

Een schenking op papier is nier voor iedereen even duidelijk. Eigenlijk legt u een bedrag op papier vast die over een aantal jaar vrij gegeven wordt. Vaak wordt dit gebruikt door ouders om hun vermogen over te dragen op hun kinderen. Over dit bedrag hoeft namelijk geen erf belasting betaald te worden. Het nadeel hiervan is dat de belasting dienst dit ziet als een lening. De ontvanger heeft uw schenking direct weer terug geleend omdat dit bijvoorbeeld nog in het huis zit. Daardoor moet u de ontvanger minstens 6% rente per jaar betalen.

Onderhandse akte

U kunt zelf ook een akte opstellen om alles bij te kunnen houden. Alle afspraken kunt u hierop noteren en u kunt dit samen door lopen. Wanneer er een discussie is of vragen zijn kunt u de akte er weer bij pakken. Er zijn maar twee exemplaren dus bewaar deze akte goed. In de akte wordt aangegeven wie de schenker en ontvangen is, wat het bedrag is en hoe het betaald wordt en wie de eventuele schenk belasting gaat betalen. Er zijn een aantal standaard aktes die u hiervoor kunt gebruiken en in kunt vullen met uw eigen gegevens. Zo kunt u een deze schenkingsakte opstellen voor goede doelen maar ook met bewind, zo kan iemand anders het geld voor u beheren.

Een notariële akte is voor de rechtbank meer waard dan de ondershandse akte. Mocht u vooraf problemen zien kunt u dus beter kiezen voor een notariële akte. U kunt op deze manier veilig schenken en het is voor iedereen duidelijk wat de afspraken hierover zijn.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: