Now Reading
Restitutiepolis: wat is het en hoe werkt het?

Restitutiepolis: wat is het en hoe werkt het?

Ieder jaar krijg je rond medio november het nieuwe tarief voor je zorgverzekering. Inmiddels is het heel gebruikelijk om dan eens te gaan shoppen voor een eventueel goedkoper polis of een verzekering die beter bij jou past. Alle zorgverzekeringen in Nederland hebben een looptijd van een kalenderjaar en zijn derhalve opzegbaar per 31 december. Vaak is het ook nog mogelijk om voor 1 februari van het nieuwe jaar op te zeggen. De nieuwe zorgverzekeraar zal meestal de afwikkeling van de oude verzekering voor je regelen. In de loop van een kalenderjaar opzeggen is alleen in bijzondere omstandigheden mogelijk. Een voorwaarde om een andere zorgverzekering af te sluiten is dat je geen betalingsachterstand hebt op je huidige verzekering.

Zorgverzekering vergelijken 2020

Er zijn vele zorgverzekeringen en meestal zijn de voorwaarden bij deze maatschappijen net iets anders. Heb je slechts een basisverzekering dan is het eenvoudig, want het pakket dat daaronder valt is wettelijk vastgesteld. Op het internet kan je via een onafhankelijk site de zorgverzekering vergelijken voor 2020. Je kunt ook gemakkelijk uitleg over restitutiepolis vinden. Ook als je aanvullende verzekeringen hebt, is het vaak eenvoudig om met behulp van deze vergelijkingssite de juiste keuze te maken. Ben je geen held met computers of het internet, vraag dan gewoon hulp van een vertrouwde kennis of familielid en dan gaat het beslist lukken. Het is immers een prettig idee om 2020 te beginnen met een financieel voordeeltje.

De restitutiepolis, simpel maar wel even opletten

Zorgverzekering restitutiepolis

Bij polissen van zorgverzekering wordt onderscheid gemaakt tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Beide bieden dezelfde zorg, maar het verschil zit vooral in de keuzevrijheid. Bij een naturapolis krijg je zorg maar de verzekeraar bepaalt in principe waar jij die zorg gaat krijgen, denk bijvoorbeeld aan een bepaald ziekenhuis voor een bepaalde behandeling. Bij een restitutiepolis mag jij in het algemeen bepalen voor welke behandelaar jij kiest. De basis van dit soort verzekeringen is dat jij een vergoeding krijgt voor een zorgverlener en jij die zelf kan kiezen.

Waarop moet je verder letten bij een restitutiepolis?

Het woord restitutie is gekozen omdat de basis van het systeem is dat jij de rekening voorschiet bij de zorgverlener en deze claimt bij je verzekeraar. Dat klinkt nogal omslachtig en wat onplezierig als het zeer grote bedragen betreft zoals bij een langdurig verblijf in een ziekenhuis. De praktijk is echter dat de verzekeraar met een groot aantal zorgverleners een contract heeft gesloten waardoor de rekening niet door jou hoeft te worden voorgeschoten. Dan werkt deze polis eigenlijk op dezelfde manier als een naturapolis. Het is dus wel verstandig om te kijken met welke zorgverleners de verzekeraar van jouw keuze een contract heeft getekend.

Volledige keuzevrijheid?

Soms heeft een verzekeraar ook voor een restitutiepolis contracten afgesloten bij een zorgverlener en kan dit invloed hebben op jouw vergoeding. Een restitutiepolis vergoedt namelijk ook niet per se alle zorg. In het algemeen zal de restitutie gebaseerd zijn op 100% van het in Nederland marktconforme tarief of 100% van het wettelijk tarief in ons land. Kijk dus goed welke polisvoorwaarden jouw eventuele toekomstige verzekeraar hanteert. Dat geldt natuurlijk ook bij andere verzekeringen, zoals je autoverzekering.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top