Now Reading
Plasklachten bij mannen: belangrijke misverstanden uitgelegd

Plasklachten bij mannen: belangrijke misverstanden uitgelegd

Plasklachten

Plasklachten. Ruim zeven op de tien Nederlandse mannen van 60 jaar en ouder hebben hier last van. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een vergrote prostaat. Erover praten is nog steeds taboe en mannen denken vaak dat het bij hun leeftijd hoort. Hierdoor blijven ze lang met hun klachten rondlopen. Ook zijn er veel fabels over plasklachten en de behandelopties. Dit maakt het voor mannen nog lastiger om hulp te zoeken. In dit artikel worden de belangrijkste misverstanden besproken.

Plasklachten hinderen mannen in hun dagelijkse leven. Ze moeten ’s nachts vaak meerdere keren naar het toilet, waardoor ze slecht slapen. Ook overdag kunnen de klachten hen beperken, omdat er bijvoorbeeld steeds een toilet in de buurt moet zijn. Toch duurt het lang voordat mannen hulp zoeken bij hun huisarts of uroloog. “Ik spreek veel mannen die al jaren plasklachten hebben, maar vanwege angst, schaamte of gebrek aan de juiste informatie lang met hun klachten blijven rondlopen. Goede voorlichting en meer bewustzijn over plasklachten kan de drempel naar hulp verlagen”, zegt Jesse Paulus, uroloog bij het Zaans Medisch Centrum.

Uroloog Jesse Paulus weerlegt 4 veelgehoorde misverstanden:

1. Mijn plasklachten horen bij mijn leeftijd. Ik hoef er niet voor naar de huisart.

“Het is zo dat bij mannen boven de 30 jaar de prostaat geleidelijk groter wordt. Maar een vergrote prostaat betekent niet dat je per se klachten krijgt. Pas als de prostaat de urinebuis deels of helemaal dichtdrukt kan je hier last van krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn een zwakke urinestraal, nadruppelen, moeilijk kunnen plassen of juist heel vaak moeten plassen. Ook ’s nachts. De klachten hebben vaak veel invloed op het dagelijks leven en zijn meestal goed behandelbaar. Bespreek ze dus zeker met je huisarts.”

2. Een vergrote prostaat is meestal kwaadaardig.

“Nee. Dat is gelukkig niet het geval. In de meeste gevallen worden de plasklachten juist veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting. Dat noemen we benigne prostaathyperplasie, BPH in het kort. Bij deze aandoening groeit het binnenste deel van de prostaat. Dit blokkeert de urinebuis, waardoor de klachten ontstaan. Prostaatkanker ontstaat meestal juist in het buitenste deel van de prostaat, waar de plasbuis helemaal niet loopt. Bij prostaatkanker kun je ook last hebben van andere symptomen, waaronder bloed in de urine en een pijnlijk of brandend gevoel bij het plassen. Ben je echter bang voor prostaatkanker of wil je hiervoor onderzocht worden, bespreek dit dan met je huisarts.”

3. Als medicijnen niet werken zijn er geen behandelopties meer en moet ik met de plasklachten leren leven.

“Naast medicijnen zijn er nog veel andere goede behandelmethodes. Medicatie is vaak de eerste behandeloptie. Maar het kan voorkomen dat de medicijnen niet goed genoeg werken of slechts tijdelijk de klachten verlichten. Ook kunnen de medicijnen bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, hoofdpijn of een veranderd orgasme. Als de medicijnen niet werken of vervelende bijwerkingen geven, kan een andere behandelmethode mogelijk wel verlichting bieden.”

4. Als ik me laat behandelen aan mijn vergrote prostaat heeft dat sowieso invloed op mijn seksleven.

“Er zijn inderdaad behandelingen die invloed hebben op de erecties en zaadlozingen. Maar er zijn ook behandelmethodes waarbij dit niet het geval is. Een relatief nieuwe optie is de UroLift-behandeling. Dit is een goed verdraagbare en kleine ingreep waarbij inwendige klemmetjes de vergrote prostaat opzij houden. Zo blokkeert de prostaat de urinebuis niet meer. Nadien zijn in de meeste gevallen geen medicijnen meer nodig en er hoeft dan niet aan de prostaat te worden geopereerd. Hierdoor heeft deze behandeling geen invloed op je seksleven.”

See Also
brandend maagzuur

Plasklachten zijn te verhelpen. Praat erover met je huisarts of uroloog, zodat je samen de behandeling kunt vinden die bij jou past. Eén van de opties is de UroLift-behandeling. Meer weten over deze ingreep? Kijk op nl.urolift.com.

Bron: UroLift

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top