Now Reading
Overzicht van meest verkochte én best gelezen e-books onthult leestrends 2016

Overzicht van meest verkochte én best gelezen e-books onthult leestrends 2016

Meest gekochte én best gelezen e-books onthullen leestrends

  • Nadat ‘Judas’ binnen een dag uitverkocht was, kocht Nederland massaal de digitale versie. Judas was het boek in 2016 dat door Kobo het meest verkocht werd op één dag.
  • Nederlanders hebben pas in de zomer tijd om te lezen. De maand waarin het meest gelezen wordt is vakantiemaand augustus.
  • Vooral vrouwelijke auteurs zijn populair, met maar liefst zeven vrouwelijke auteurs in de top tien en 68 in de top honderd van de meest gekochte e-books. Ook titels met vrouwelijke hoofdpersonen zijn populair.
  • Romantiek is springlevend: romantische en erotische boeken hebben hoogste uitleespercentage.

Nederlandse lezers van digitale boeken zijn gek op thrillers en op vrouwen, blijkt uit data van Kobo, wereldwijde aanbieder van e-books en e-readers. Het meest verkochte e-book was ‘Als het zaterdag wordt’ van Nicci French, het boek dat door de meeste mensen tot de laatste bladzijde werd gelezen was ‘Huidpijn’ van Saskia Noort. Net als in voorgaande jaren publiceert Kobo, dat in Nederland met bol.com gezamelijk digitale boeken aanbiedt, het Kobo Book Report*.

De 10 meest verkochte e-books via Kobo in 2016:
Als het zaterdag wordt – Nicci French
Een klein leven – Hanya Yanagihara
Huidpijn – Saskia Noort
Judas – Astrid Holleeder
Verborgen – Karin Slaughter
Het meisje op de weg – Michael Berg
Ik reis alleen – Samuel Bjørk
Lieveling – Kim van Kooten
De doodsvogel – Samuel Bjørk
Een leven na jou – Jojo Moyes

Lezen tot de laatste bladzijde
Uniek aan de gegevens van Kobo is dat ze niet alleen tonen welke boeken het bestverkocht zijn, maar dat ze ook inzicht bieden in welke boeken daadwerkelijk worden uitgelezen. Deze manier van kijken toont een iets andere top tien.

De top 10 meest uitgelezen e-books:
Huidpijn – Saskia Noort
Als het zaterdag wordt – Nicci French
Lieveling – Kim van Kooten
Ik reis alleen – Samuel Bjørk
De doodsvogel – Samuel Bjørk
Verborgen – Karin Slaughter
Het meisje op de weg – Michael Berg
Een klein leven – Hanya Yanagihara
Een leven na jou – Jojo Moyes
Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck

Naast deze toplijsten biedt het Kobo Book Report voer voor verschillende verhalen. De opvallendste bevindingen:

Uitverkocht ‘Judas’ leidt tot record voor digitale boekverkoop
Het boek waar iedereen het deze herfst over had was ‘Judas’. Heel Nederland wilde het verhaal van Astrid Holleeder en haar bekende broer lezen en de papieren druk was dan ook in ongekende tijd uitverkocht. Reden voor veel lezers om over te stappen op de digitale editie van het spraakmakende boek. Hierdoor brak Judas alle verkooprecords voor Kobo. Ondanks dat in de data de verkoopcijfers slechts tot het begin van november zijn meegenomen, neemt het boek een indrukwekkende vierde plek op de lijst van meest verkochte boeken over heel 2016 in. Judas was dit jaar het boek dat het meest verkocht werd op een dag.

Nederlanders zijn mooiweerlezers
Kobo is naast Nederland ook actief in Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Australië, Italië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd-Koninkrijk. Vergeleken met deze landen zijn de Nederlanders echte mooiweerlezers. In ieder ander land is januari de maand waarin het langste wordt gelezen, terwijl dit in Nederland juist in de vakantiemaand augustus het geval is. Overigens hechten lezers over de hele wereld veel waarde aan hun zondagsrust en was zondag in 2016 in alle landen de meest populaire dag om te lezen.

See Also
De nobele valsspeler

Druk, druk, druk
Nederlandse e-booklezers hebben blijkbaar pas in de zomer tijd om te lezen. En dat ze druk zijn weten ze zelf ook, zo blijkt uit de meest populaire zelfhulpboeken en zakelijke titels. In beide lijsten staat het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe hoog genoteerd, op respectievelijk een derde en eerste plek. Op de lijst met meest verkochte zakelijke titels staat de Engelse versie van hetzelfde boek, ‘Busy’ ook nog eens op de derde plaats.

Vrouwen hebben de hoofdrol
Het lijkt erop dat vrouwen dit jaar een belangrijke rol spelen in digitaal boekenland. Van de top 100 meestverkochte boeken zijn er 68 geschreven door een vrouw. Bovendien zijn boeken met een vrouwelijke hoofdpersoon en boeken met een de titel waarin een vrouw verwekt is populair, denk aan ‘Het Meisje op de weg’ van Michael Berg (nr. 6), ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins (nr. 14), ‘Meisjes vermist’ van Tess Gerritsen en ‘De Meisjes’ van Emma Cline (nr. 41). Misschien niet geheel toevallig, maar uit eerder onderzoek van Kobo bleek ook dat vooral vrouwen verknocht zijn aan digitaal lezen.

Romantiek en erotiek zijn springlevend
Zoals genoemd, kan Kobo zien welke boeken het meest gekocht worden, maar ook welke boeken tot de laatste bladzijde worden gelezen. Best verkochte genres mogen dan volgens de data van Kobo fictie en thrillers zijn, maar daadwerkelijk uitlezen van een boek doen Nederlandse lezers vooral met romantische boeken (72% wordt tot de laatste bladzijde gelezen) en erotica (69% wordt tot de laatste bladzijde gelezen). Non-fictie en religieuze boeken kunnen de aandacht van de Nederlandse e-booklezer daarentegen maar slecht vasthouden: respectievelijk wordt slechts 33% en 37% tot de laatste bladzijde gelezen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top