Now Reading
Organisaties zeggen ‘Kom erbij’ tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Organisaties zeggen ‘Kom erbij’ tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Eenzaam

 

Aanstaande donderdag begint de zevende landelijke Week tegen Eenzaamheid. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Met de Week tegen Eenzaamheid vraagt Coalitie Erbij aandacht voor dit probleem en worden er door het hele land activiteiten georganiseerd waar vooral mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten op kunnen doen en bestaande contacten kunnen versterken. Elkaar ontmoeten is het uitgangspunt!

Aftrap: het Nationaal Eenzaamheid Congres
De Week tegen Eenzaamheid wordt op donderdag 22 september in het stadhuis van Rotterdam geopend met het Nationaal Eenzaamheid Congres. Dit congres voor beleidsmakers en professionals kent een uiteenlopend programma met als thema de lokale aanpak van eenzaamheid. Steeds meer gemeenten zijn actief in het lokale samenspel rondom eenzaamheid. Bijvoorbeeld door burgers, vrijwilligers, welzijn- en zorgorganisaties en andere partners te stimuleren, te ondersteunen en te verbinden rond dit thema. Want niet alleen is er meer kennis over de gevolgen van eenzaamheid, ook hebben gemeenten met de decentraliseringen een grote verantwoordelijkheid in het sociaal domein gekregen. Ze hebben er alle belang bij om de risico’s op eenzaamheid te verminderen en er snel bij te zijn. De toenemende vergrijzing en het groeiend beroep op zelfredzaamheid maken het voorkomen en verminderen van eenzaamheid urgenter dan ooit tevoren. Presentatie is in handen van Jacobine Geel.

Nationale Eenzaamheid Lezing
De Nationale Eenzaamheid Lezing tijdens het congres wordt gehouden door Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg van de gemeente Rotterdam. De Jonge geeft zijn visie op de rol van gemeente en samenleving bij het tegengaan van eenzaamheid. In zijn stad werken maatschappelijke organisaties sinds vorig jaar samen in Coalitie Erbij Rotterdam en de gemeente lanceerde in 2014 het actieplan Voor mekaar. Titel van de lezing is ‘Nooit te oud om erbij te horen’.

Lees ook
Starten in de ouderenzorg 3 tips waar je op moet letten

Nationale Eenzaamheid Prijs
Ook de Nationale Eenzaamheid Prijs staat dit jaar in het teken van de lokale aanpak van eenzaamheid. Tijdens het congres wordt door de aanwezigen gestemd welke van de drie genomineerde lokale projecten de winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 wordt. Genomineerd zijn Beauty voor de Senior in Den Haag door Aswintha Menk, Join us in Veghel door Joli en OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) in Amsterdam door stichting OOPOEH. In totaal waren er 145 inzendingen.

Kom erbij: een week vol activiteiten
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden door o.a. bij Coalitie Erbij aangesloten organisaties lokaal honderden activiteiten aangeboden met als uitgangspunt elkaar ontmoeten. In zo’n dertig plaatsen is er een Kom erbij Festival, een bundeling van activiteiten door de Week heen naar het Kom erbij-concept van Coalitie Erbij. Centraal in dit concept staan de “drie V’s van sociale contacten”: verbreding, verdieping en verduurzaming. Zo kan de Week tegen Eenzaamheid voor mensen een startmoment vormen voor meer of betere sociale contacten.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top