Onmisbare voedingsmiddelen voor een gezond dieet

Onmisbare voedingsmiddelen voor een gezond dieet

Evenwichtige voeding is voor iedereen belangrijk en zeker als je ook op latere leeftijd nog fit en actief wilt blijven. Het geheim van een goede gezondheid is veel variatie in je voeding brengen. Als je lekker afwisselt, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Hieronder noemen we enkele voedingsmiddelen op die zeker niet mogen ontbreken in je dieet.

Foto’s Bron: Pixabay

Groene groenten
Vroeger werd er wel eens ge
zegd dat je vooral veel wortelen moet eten voor gezonde ogen. Wortelen zijn zeker gezond, maar als je je ogen echt vooruit wilt helpen eet je beter zoveel mogelijk groene groenten. In groene groenten zoals boerenkool, broccoli en spinazie zitten grote hoeveelheden van de stof luteïne. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel luteïne opnemen via hun voeding tot 80% minder kans hebben om slecht te zien op latere leeftijd. Als je de broccoli en boerenkool beu bent, kun je ook nog altijd een luteïnesupplement nemen.

Natuurlijk ga je niet van de ene op de andere dag beter zien. Wil je optimale effecten bereiken, dan is het belangrijk om op de lange termijn een gezond voedingspatroon aan te houden. Gelukkig kunnen de juiste lenzen je zicht wel meteen verscherpen. Bovendien is lenzen bestellen helemaal niet duur bij Vision Direct online. Ook goedkope lenzen worden vervaardigd van hoogwaardige materialen zodat je altijd een maximaal comfort ervaart.

Abrikozen, asperges en avocado’s
Op latere leeftijd heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit kun je beter voorkomen dan genezen. En daar kunnen abrikozen, asperges en avocado’s je bij helpen. Abrikozen zijn heel rijk aan vitamine A, C en ze bevatten ook kalium. Kalium kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Let wel op voor gedroogde abrikozen, die bevatten namelijk veel suiker.

Daarnaast zijn asperges een echte super food. Ze zijn rijk aan calcium, kalium, vitaminen E, B, C en ze bevatten gezonde vezels. Bovendien werken asperges ook ontstekingsremmend door de grote hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten. En die zijn erg belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Avocado’s zitten dan weer boordevol gezonde vetten, kalium en vezels.

Vette vis
Nog een onmisbare stof die we zeker niet mogen vergeten is omega 3 die vooral gekend is voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Omega 3 vetzuren verlagen de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Zet dus regelmatig eens wat vette vis op het menu zoals zalm, tonijn, haring en makreel.

Haal je je omega 3 vetzuren liever uit plantaardige bronnen? Voeg dan chiazaden, walnoten en lijnzaadolie toe aan je gerechten. Let wel op dat je niet teveel voedingstoffen met omega 6 consumeert. Een teveel aan omega 6 vermindert namelijk de werking van omega 3. Vermijd dus vetten zoals zonnebloemolie, maïsolie, plantaardige margarine, sojaolie en tarwekiemolie.

Een lang en gezond leven is het doel van vrijwel iedereen. Wil je een fit en gezond lichaam? Zorg dan voor een gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging. Je hoeft natuurlijk geen topatleet te worden. Nu en dan een verkwikkende wandeling kan al wonderen doen. De combinatie van beweging en gezond eten is de beste formule voor een leven vol energie.

hoofdfoto Bron: Pixabay

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: