Now Reading
Onderzoek kijkgedrag vijftigplusser

Onderzoek kijkgedrag vijftigplusser

Van de gemiddeld 20 uur per week die een vijftigplusser aan televisie kijken besteedt, kijkt men het liefst naar nieuws- en actualiteitenprogramma`s, consumentenprogramma`s, praatprogramma`s en quizzen. Het gaat de 50-plusser met name om het vergaren van feitelijke informatie. Ze hebben dan ook weinig met soaps en roddelprogramma`s. Er wordt tevens veel gekeken naar `emo-televisie` (Boer zoekt vrouw, Memories) maar de 50-plusser waardeert deze programma vele malen lager dan de informerende programma`s.

Het kijkgedrag van vijftigplussers wordt beïnvloed door veranderingen in hun leven. Zo gaat men meer televisie kijken bij verslechtering van de gezondheid en pensionering en krijgt men meer interesse voor praatprogramma`s en documentaires na het overlijden van de partner. Reisprogramma`s worden vooral gewaardeerd door 50-plussers die met pensioen gaan of (opnieuw) trouwen.

Dat 50-plussers graag iets willen weten of leren van televisie, komt ook tot uitdrukking in hun voorkeuren voor presentatoren. Zo krijgen Koos Postema, Clairy Polak en Rick Nieman hoge waarderingscijfers, terwijl Gordon, Patty Brard en Ali B heel laag scoren. De meeste waardering heeft men echter voor Yvon Jaspers, de vijftigplusser vindt haar heel prettig en warm.

Televisie is niet alleen een passieve bezigheid, het is bij de helft van de ondervraagden ook aanleiding om op het internet naar meer informatie te gaan zoeken. Ook koopt bijna 18 % een product naar aanleiding van een televisieprogramma en ruim 17 % wil nieuwe dingen gaan leren na een programma.

Lees ook
Spectaculaire dinnershow

In het algemeen kan er worden gesteld dat vijftigplussers het fijn vinden om televisie te kijken en dat slechts een zeer kleine groep het als tijdsverspilling beoordeeld. Televisie brengt structuur in de dag en men kijkt dan ook op vaste tijden. Wel is men kritisch over het huidige aanbod, het idee bestaat dat het aanbod vroeger beter was.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top