Now Reading
Notariaat op de bres voor financiële bescherming ouderen

Notariaat op de bres voor financiële bescherming ouderen

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is samen met notarissen een voorlichtingscampagne gestart om financieel misbruik bij ouderen tegen te gaan. Met de campagne ‘Wie geeft u het vertrouwen?’ richt de KNB zich direct op ouderen en hun naasten. Onderdeel van de campagne is het gratis consumentenboekje ‘Wie geeft u het vertrouwen?’ dat vanaf vandaag is te vinden in de folderrekken van iedere bibliotheek en bij notariskantoren. Dit boekje bevat informatie staat over het levenstestament, de volmacht en het testament en wat de notaris doet.

Centrale boodschap in deze campagne is dat ouderen de regie in eigen hand moeten nemen en tijdig hun wensen laten vastleggen bij voorkeur bij de notaris. Tijdig wil zeggen vóórdat zij in een kwetsbare positie zitten (permanent of tijdelijk). Dit kan bijvoorbeeld via een volmacht, levenstestament en testament. Door hun financiële zaken goed te regelen, zijn ouderen beter beschermd tegen financieel misbruik.

De eerste stap is nadenken over de eigen situatie. Twee vragen zijn hierbij cruciaal:

Boekje Wie geeft u vertrouwen
Wie geeft u het vertrouwen?

– Wie geeft u het vertrouwen?
– Weet u wel wat u uit handen geeft?

Deze vragen zijn dan ook terug te vinden in het voorlichtings- en promotiemateriaal.

Publieksvoorlichting
Vanuit de KNB is het volgende materiaal ontwikkeld:
– Publieksinformatie over levenstestament, volmacht en testament op onze website notaris.nl. Hier staat ook het boekje als pdf en in een doorbladerbare versie.
– Posters op A4- en A3-formaat voor lezingen of bijeenkomsten. Deze kunnen worden gedownload en geprint via deze link.

Lees ook
emotioneel eenzaam

Lezingen en bijeenkomsten
Het boekje ‘Wie geeft u het vertrouwen’ is ook op te vragen bij een notaris in de buurt. Organisaties die het willen gebruiken voor een lezing of bijeenkomst kunnen meerdere exemplaren van het boekje bestellen door een e-mail te sturen naar bestellingen@knb.nl.

Achtergrond
De campagne sluit aan op het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’, van het ministerie van Volksgezond Welzijn en Sport (VWS). Een van de actiepunten is het voorkomen en terugdringen van financiële uitbuiting van ouderen. Het ministerie ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor de notaris. Daarnaast geeft het notariaat hiermee een duidelijk signaal van maatschappelijke betrokkenheid af. Naast publieksvoorlichting wordt de dialoog aangegaan met externe partijen, zoals banken en Steunpunten Huiselijk Geweld. Doel is informatie uitwisselen en te komen tot concrete werkafspraken om zo gezamenlijk het financieel misbruik onder ouderen terug te dringen. De resultaten van deze gesprekken worden meegenomen in de gemeentelijke pilots die vanaf het najaar worden gehouden als onderdeel van het VWS-actieplan. Het idee is dat deze partijen elkaar kunnen versterken, elk vanuit hun eigen expertise.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top