Now Reading
De Moezel en zijn wijnen

De Moezel en zijn wijnen

Gaat u naar de Duitse Moezel of bent u hier al een keer geweest? Het zal u niet ontgaan want elke kant waar u op kijkt zult u wijngaarden zien. Wanneer men aan de Moezel denk zullen ze ook aan wijn denken, deze twee dingen horen gewoon bij elkaar. Maar weten weten we nou echter over de wijnen die hier vandaag komen? 

De wijngeschiedenis

De Streek langs de Moezel is de oudste Duitse wijnregio.Er zijn veel pershuizen uit de Romeinse tijd te vinden. Waar de druiven normaal met machines geoogst en verwerkt worden is het hier bijna onmogelijk vanwege de steile hellingen. Dit kan soms meer dan 30% zijn, daarom wordt alles met de hand geplukt en zit er veel werk in de wijnen. Er zijn in de Moezel maar liefst 5000 wijnboeren met ruim 9000 hectare aan wijngaarden.

Wat maakt deze wijn zo bijzonder

De wijnen uit de moezel zijn over de hele wereld bekend. Dit is omdat de wijnkwaliteit een stuk hoger ligt omdat de druiven langer kunnen rijpen. Door dat de wijngaarden op een helling in de zon staan hebben ze overdacht veel warmte, s’nacht zullen ze deze warmte in het dal vasthouden waardoor de planten sneller in bloei staan als elders. Ze kunnen dus langer rijpen als andere druiven. Dit is dan ook een van de warmste plekken in Duitsland.

Rieslingdruif

Meer dan de helft van de wijngaarden bestaan uit de rieslingdruif. Ze zijn fruitig, fijn en hebben veel smaakdiepte en een verrassend laag alcoholgehalte. Deze zoete wijn haalt ieder jaar hoge prijzen op de veiling, de met de hand geplukte druiven zorgen namelijk voor een unieke wijn.

Lees ook
Waarom hoofdpijn na het drinken van wijn?

Wijnsoorten uit de moezel

  • Kabinet: Een lichte en frisse wijn die veel in de Moezelstreek te vinden is.
  • Auslese: Bij deze wijn worden allen volrijpe en overrijpe druiven gebruikt. Daardoor krijgt de wijn een smaakvolle wijn die geschikt is bij feestelijke gelegenheden. De onrijpe druiven zullen dan ook verwijderd worden wanneer ze worden verwerkt.
  • Spatlese: Deze druiven worden ook net wat later geoogst dan de normale oogst. De wat rijpere duif zal de wijn een volle smaak geven.
  • Eiswein: Deze wijn wordt als de beste wijn van de Moezel beschouwd. Deze druiven hebben een aantal keer nachtvorst gehad waardoor er veel suikers vrij gekomen zijn. Het is een zoete wijn met een zeer fijn aroma.

Waarschijnlijk heeft u nu wel zin gekregen in een goede wijn dus haal uw Moezel wijn maar te voorschijn voor het weekend.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top