Now Reading
Meldpunt voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten

Meldpunt voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten

Meldpunt voor vrouwen

Op dinsdag 2 november, start het eerste Meldpunt voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten. Ruim 80% van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken.  

Het Meldpunt is een initiatief van ex-verpleegkundige en journaliste Mirjam Kaijer. Ze wil hiermee vrouwen een stem geven. Vandaag startte zij ook een petitie met als doel om bij de politiek meer aandacht te vragen voor een betere gezondheidszorg voor vrouwen. Deze wordt ondersteund door vrouwenorganisaties  Women Inc. en Zus & Zorg en vrouwencardioloog dr. Janneke Wittekoek. Tot nu toe reageerden al meer dan 2600 vrouwen op de petitie. 

Tumor

Vrouwen lopen vaak tientallen jaren met gezondheidsklachten waarvoor zijn geen juiste diagnose klrijgen. Zo duurde de zoektocht van Antoinetta Schutrups 20 jaar. Haar diagnose bleek uiteindelijk geen depressie maar een tumor in de hypofyse van de hersenen. Journaliste en ex-verpleegkundige Mirjam Kaijer presenteert deze week haar boek “Ik ben geen man’ waarin ze vrouwen, samen met artsen en ervaringsdeskundigen, waarschuwt voor de gebrekkige genderspecifieke zorg in ons land.

Onderzoek vrouwenlichaam

Er is meer onderzoek nodig naar het vrouwenlichaam en de onverklaarde klachten waar zij mee te maken hebben. “Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd”, aldus de artsen die Kaijer interviewde. “Terwijl 60% van de vrouwen meer last hebben van bijwerkingen van medicijnen, hartinfarcten bij vrouwen regelmatig worden gemist en ruim 75% van de mensen met auto-immuunziekte vrouw is.”

Kleine mannetjes

Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten loopt ons land qua genderspecifieke zorg achter de feiten aan volgens Prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie. “Vrouwen worden nog steeds behandeld als kleine mannetjes, terwijl we weten dat de hormoonsituatie veel invloed heeft op alle organen in het vrouwenlichaam. Het is duidelijk dat er man-vrouw verschillen zijn, en die worden vaak nog niet goed erkend in de Nederlandse gezondheidszorg.

Amerika

Zelf liep Kaijer tien jaar rond met overklaarde klachten die door artsen werden afgedaan als ‘het hoort bij de overgang’. Uiteindelijk kreeg ze de juiste diagnose en werd in Amerika geopereerd aan een goedaardige tumor op haar schildklier en is sindsdien nagenoeg klachtenvrij. “Vrouwen worden vaak door hormonale schommelingen verkeerd gediagnositiceerd”, onderschrijft ook vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. “Er moet echt meer onderzoek komen naar de werking van het vrouwenlichaam”. 

Lancering Meldpunt

Morgen, op dinsdag 2 november, wordt het Meldpunt voor vrouwen met onverklaarde klachten officieel gelanceerd tijdens het NPO radio 1 programma Blok & Toine. Kijk voor meer informatie over de petitie en het meldpunt op:  http://mirjamkaijer.nl/petitie/ 

Bron: Persbericht- Meldpunt voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top