Now Reading
Kunt u zomaar uw tweede woning verhuren?

Kunt u zomaar uw tweede woning verhuren?

Iedereen kent inmiddels de verhalen van een krappe huizenmarkt. Vindt tegenwoordig nog maar eens een geschikte woonruimte. Bezit u een tweede woning? Dan biedt dit mogelijkheden! U kunt er namelijk voor kiezen om uw tweede woning te verhuren. Een tweede woning mag u verhuren, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

Wat moet u weten?

  • Box 3 vermogen: Een tweede woning valt onder box 3 van het belastingstelsel. Bij de Belastingdienst dient u de WOZ-waarde van de woning op te geven. De waarde van uw woning wordt wel verlaagd door de leegwaarderatio (percentage van de WOZ-waarde) wanneer u de woning gaat verhuren.
  • Vergunning van de gemeente: Bij de gemeente dient u een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet. Er worden door de gemeente voorwaarden gesteld. De voorwaarden die worden gesteld zijn: u mag de woning voor maximaal 2 jaar verhuren. Hierna mag u het termijn driemaal verlengen met 1 jaar.
  • Verzekering: Voordat u uw tweede woning gaat verhuren is het verstandig om uw verzekeringsmaatschappij na te gaan welke gevolgen dit heeft voor uw opstal-en aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeringsmaatschappij zou bijvoorbeeld uw premie kunnen verhogen of de dekking kunnen beperken. Mocht uw woning schade oplopen dan dekt de verzekering niet de gehele schade.
  • Geldverstrekker: Bij de geldverstrekker moet u toestemming vragen voor het verhuren van de woning. U dient de geldverstrekker op de hoogte te brengen van uw plannen. Indien de geldverstrekker niet akkoord gaat, kunt u de nieuwe geldverstrekker van de nieuwe woning vragen wat zijn of haar mogelijkheden zijn betreft de financiering van uw oude woning.
  • Huurprijs bepalen: Gaat u de verhuur van de woning zelf regelen? Dan moet u bepalen wat de huurprijs wordt. De gemeente heeft bepaald welke maximale huurprijs u mag vragen. Deze prijs staat bovendien vermeld in de vergunning die u heeft aangevraagd.
  • Zoeken van een huurder: Kiest u zelf een huurder uit of legt u dit in handen van een makelaar? Een makelaar is ideaal, want u wordt niet opgezadeld met het regelwerk. Bij regelwerk kunt u denken aan het bezichtigen van de woning en het papierwerk. Daarbij komt wel kijken dat het inhuren van een makelaar kosten met zich meebrengt.
  • Goede afspraken: Het verhuren van een woning brengt niet alleen voordelen met zich mee, maar ook risico’s. U weet immers niet hoe een huurder zal omgaan met uw woning. De oplevering is het ideale moment om dit te controleren. Wilt u mogelijke problemen die kunnen ontstaan voorkomen? Leg de gemaakte afspraken schriftelijk vast.

Uw tweede woning verhuren

Het is dus zeker mogelijk om uw woning te gaan verhuren. U kunt niet tegen de eerst geïnteresseerde aangeven dat het kan en dat ze er gelijk in kunnen. U moet dus eerst goed kijken wat mogelijk is en wat er bij u werkt. Als dit allemaal gelukt is kunt u kijken naar de geschikte mensen voor uw woning.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top