Uw kleinkind helpen bij het kopen van een huis, mag dat wel?

Uw kleinkind helpen bij het kopen van een huis, mag dat wel?

Uw kleinkinderen groeien alweer zo snel en voor je het weet zijn ze volwassen. Ze gaan de wereld ontdekken en willen misschien ook wel een eigen huis kopen. Als starter kan dit soms erg lastig zijn, een zetje in de rug van opa of oma kan dan goed van pas komen. Mag je dan wel een groot bedrag belasting vrij aan je klein kind geven om hem of haar hierbij te ondersteunen? Vaak mag er wel iets geschonken worden maar hoe veel en wat zijn de regels hier om heen? Wij leggen het je allemaal uit.

Tot welk bedrag kan ik schenken?

Er kan een bedrag van maximaal €103.643 belasting vrij geschonken worden. De persoon aan wie u dit schenkt moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de persoon tussen de 18 en 40 jaar zijn. Het geld kan alleen gebruikt worden voor het kopen of verbouwen van een huis en moet voor 2022 verbruikt zijn. De persoon moet niet eerder een verhoogde vrijstelling gekregen hebben denk daarbij aan een belasting vrije schenken voor een studie. Wilt u alles op papier vast leggen, dit is uiteraard ook mogelijk alleen mag u zelf geen voorwaarde stellen aan het geschonken geld.

Wat mag ik gebruiken en waarvoor?

Als u het bedrag van €103.643 ontvangen hebt is dit dus allemaal bedoeld voor de aankoop van een nieuwe woning of het verbouwen hiervan. Het is echter mogelijk om maximaal €2208,- aan iets anders te besteden. Mocht u als ouder dit bedrag schenken dan is het in verhouding wat meer. Het is dan mogelijk om €26.457 aan iets anders uit te geven.

Belastingvrij

Wilt u graag een groter bedrag schenken aan uw klein kind? Het is niet mogelijk om als opa een bedrag te schenken en vervolgens een bedrag als oma te schenken. Partners tellen ze namelijk als 1 schenker, dit betekend als u bijvoorbeeld getrouwd bent of samen woont. Als u dit doen dient u toch belasting hierover te betalen. Het is ook niet mogelijk om een gedeelte aan u klein zoon over te maken en nog een ander deel aan zijn vriendin. Dit wordt ook bij elkaar op geteld dus wees hier voorzichtig mee en zoek alles goed uit.