Now Reading
Kies de juiste wijn voor dat speciale moment

Kies de juiste wijn voor dat speciale moment

Een verjaardag, afstuderen, verloving of gewoon een borrel met vrienden die u al lang niet meer hebt gezien. Het zijn allemaal speciale gelegenheden. En juist die momenten verdienen dan ook een speciale wijn. Dit kan dan die ene dure fles zijn die ooit is aangekocht, maar die u nog niet open durfde te maken, of juist die fles die er gewoon zo leuk uitziet. Een andere manier om het moment nog een beetje specialer te maken, is om een wat minder gangbare wijn op tafel te zetten. Dit levert niet alleen leuke gespreksstof op, maar zo kunnen mensen ook hun smaak verbreden en meer wijnkennis opdoen.

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Minder gangbare wijnen komen soms ook nog eens in een minder gangbare fles. Dit is vaak ook het geval bij de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC uit de Italiaanse wijnregio Marken. Deze wijn vergaarde ooit zijn roem door de amfoorvormige fles, al worden deze wijnen tegenwoordig ook in reguliere wijnflessen gebotteld. De wijngaarden van deze wijn liggen voor het grootste gedeelte in de heuvels bij het stadje Jesi. Verdicchio dei Castelli di Jesi moet voor minimaal 85 procent worden gemaakt van de druif Verdicchio. De mooiste exemplaren worden gekenmerkt door minerale tonen, een hint van mandarijn en citrusfuit.

Bijzondere druivenrassen

Bijzondere druivenrassen

In de Elzas vinden we volle, rijke en veelal geparfumeerde wijnen. De weelderigste varianten komen van de druif Gewurztraminer. Waar deze druif in veel andere landen met een trema op de ‘u’ wordt geschreven, laten ze dit leesteken in de Elzas weg. De kleur van deze druif neigt naar roze, dus het is niet zo gek dat deze wijnen vaak dieper gekleurd zijn dan bijvoorbeeld de kleur van een Sauvignon Blanc. Het aroma is op z’n zachtst gezegd krachtig met aroma’s van lychee, andere tropische vruchten en rozenblaadjes. De druif ontwikkeld veel suikers wat na de vinificatie resulteert in een wijn met een hoog alcoholpercentage, of juist een zoete wijn wanneer de fermentatie voor de omzetting van alle suikers in alcohol is gestopt. Het volle aroma van de Gewurztraminer en een licht zoetje maken dit wel de perfecte wijn voor bij de lokale zachte kaas, Munster.

See Also
champagne

Onbekende druivenrassen

En zo zijn er nog tal van druivenrassen en gebieden waar geweldige wijnen gemaakt worden die bij het grote publiek wellicht wat minder bekend zijn. Zo groeien er in Italië alleen al vijfhonderd verschillende druivenrassen, waarvan vele inheemse rassen als Falanghina, Coda di Volpe, Garganega, Nerello Mascalese en ga zo maar door. En wat dacht u van wijn uit een wat minder gangbaar land of gebied, zoals Griekenland, India, Georgië of Hongarije?

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top