Is 2019 het jaar voor de e-bike? De voor- en nadelen op een rij

Is 2019 het jaar voor de e-bike? De voor- en nadelen op een rij

De elektrische fiets is de nieuwe trend in Nederland. Hoewel Nederlanders over het algemeen minder nieuwe fietsen kopen, neemt de verkoop van elektrische fietsen alleen maar toe. In 2017 was al een op de drie nieuwe aangeschafte fietsen elektrisch, en er wordt verwacht dat dit in het komende jaar zelfs een op de twee wordt. Voordat je zo’n grote investering maakt, is het uiteraard handig om even de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen.

De voordelen

De e-bike is niets voor niets zo populair. Er zitten verschillende voordelen aan die een groot verschil kunnen maken in je dagelijkse leven. Fietsenwinkel Bikester heeft de voordelen van de elektrische fiets voor je op een rij gezet. Dit zijn de belangrijkste:

  1. Kostenbesparend: vergeleken met een auto zijn de zowel de kostprijs als de operationele kosten een heel stuk lager. De prijs van een e-bike ligt zo tussen de 1000 en 4000 euro en je hebt geen rijbewijs of verzekering nodig en je betaalt geen belasting- sterker nog, je kunt er belastingvoordeel uit halen!
  2. Gezond: veel mensen denken dat je bij een e-bike niet meer hoeft te trappen, maar dat is niet zo. De fiets geeft je ondersteuning tijdens het trappen, waardoor je dus als het ware een zetje in je rug krijgt en je zonder veel inspanning hoge snelheid kunt maken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een elektrisch model vaker en langer de fiets pakken.
  3. Motiverend: De e-bike zorgt ervoor dat veel mensen dagelijks de fiets pakken, die daarvoor al jarenlang niet meer fietsten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om oudere mensen of mensen met blessures. 50-plussers zijn een van de grootste afnemers van de e-bike, maar ook steeds meer jongeren stappen over.
  4. Milieuvriendelijk: de e-bike stoot geen schadelijke emissies uit, waardoor het een van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen is die er bestaat.
  5. Tijdbesparend: vergeet files en overdrukke treinen. Met de elektrische fiets kun je langere afstanden afleggen, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig naar je werk kunt pendelen, maar ook naar kennissen, natuurgebieden of het strand.

De nadelen:

Uiteraard zitten er ook nadelen aan de e-bike:

  1.  Elektrische fietsen zijn duurder dan reguliere fietsen, het is dus een grote investering.
  2.  Elektrische fietsen zijn zwaar, waardoor ze lastig zijn om op te tillen of op te bergen. Wanneer de accu leeg is, is het bovendien zwaar om een heuvel op de fietsen door de weerstand.
  3.  Elektrische fietsen zijn qua uiterlijk niet erg aantrekkelijk. Hier begint echter snel verandering in te komen: steeds meer merken komen met stijlvolle modellen, waar de accu beter in het design past.
  4.  Sommige accu’s zijn van lage kwaliteit en raken snel leeg of gaan snel kapot. Het kan dan lang duren om hem weer op te laden of je moet een nieuwe kopen, wat weer geld kost.
  5. Er zitten meer risico’s aan verboden vanwege de hogere snelheid. Het is dus aan te raden altijd met een helm te fietsen en een paar keer met straten te oefenen voordat je de drukke weg op gaat.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: