Hoe kunt u uw planten beschermen tegen de vorst?

Hoe kunt u uw planten beschermen tegen de vorst?

Nu het s’nachts weer wat kouder begint te worden is het goed om na te denken over de nachtvorst. De meeste planten kunnen er niet goed tegen en is het natuurlijk zonde om de mooie planten dood te laten gaan. Hoe kunt u dit nou voorkomen en wat kunt u het beste doen als er vorst is?

Welke temperatuur kunnen ze aan?

Bij een klein beetje vorst is het voor de meeste planten geen probleem om nog buiten te staan. Tot -5 zal het geen probleem zijn als het overdag dan maar weer iets warmer is. De planten moeten we echt gaan beschermen als het onder de -5 is en zeker als de vorst overdag ook aanhoudt. Dit is voor de planten toch echt te koud. De tuincentra zorgen er vaak al voor dat de planten al winterhard zijn een palm of een olijvenboom hoort natuurlijk ook niet thuis in de kou maar kunnen er daardoor wel beter tegen.

Planten in pot zijn gevoeliger voor kou

Als er vorst is zal dit voor planten in een pot toch meer schade aan brengen als een plant in de volle grond. De wortels van de planten zitten namelijk ook tegen de zijkant van de pot wat bij vorst ook kan gaan vriezen. Als een plant in de volle grond staat dan zullen alleen de bovenste wortels wat beschadigen maar alles daaronder is nog goed beschermd tegen de kou omdat ze dan ook erg diep zitten. De planten in een kleine pot kunt u makkelijker naar binnen verplaatsen of uit de wind zetten. Bij grotere planten is het verstandig om de pot in te pakken met bubbeltjes plastic. Deze houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat de grond minder snel bevriest. Bij tropische planten wordt ook nog wel eens de stam van de plant zelf ingepakt.

De grond isoleren

Bij planten in de volle grond is het natuurlijk wat lastiger om deze te beschermen. Het bovenste grond laagje kan geïsoleerd worden op verschillende manieren. Door houtsnippers te gebruiken zorgt dit voor meer warmte maar ook is het verstandig om verdorde bladeren en takjes te laten liggen want ook dit zal de grond beschermen. Bomen die niet goed tegen de vorst kunnen zou u het beste in kunnen pakken met vliesdoek. deze kunt u er om heen wikkelen en zelfs ook om de bladeren. Is het weer iets warmer dan is het beste om het gedeelte bij de bladeren snel te verwijderen zodat ze ook weer meer licht en zuurstof krijgen.

Houdt uw planten heel zodat ze volgend jaar zomer weer mooie kunnen bloeien.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: