Now Reading
Hoe gaat een Wijnproeverij

Hoe gaat een Wijnproeverij

Wilt u nieuwe wijnen ontdekken tijdens een leuke avond met vrienden of familie? Een wijnproeverij staat gerand voor een gezellige en smaakvolle avond. Een wijnproeverij is meer dan alleen wijn drinken. Leer wijn proeven in de volgende 5 stappen.

Kijk naar de kleur van de wijn

Schenk een klein laagje wijn in uw glas. Hou vervolgens het glas tegen een neutrale achtergrond en bepaal de kleur van de wijn. De kleur van de wijn geeft aan om wat voor een soort druif het gaat en hoe oud de wijn is.

Laat de wijn walsen in uw glas

Pak uw glas bij de steel of voet en maak kleine bewegingen zodat de wijn gaat walsen in uw glas. De wijn draait kleine rondjes waardoor er meer zuurstof bij de wijn komt en zo meer aroma’s bij komen. Door dat er meer aroma’s vrij komen na het walsen zult u meer proeven dan voor het walsen.

Ruik de wijn

Na het walsen gaat u de wijn ruiken. De geur van de aroma’s kunnen u al heel veel vertellen over de wijn. Probeer op te schrijven wat u ruikt en vergelijk dit met uw gezelschap. Geur is persoonlijk en het kan maar zo zijn dat uw buurvrouw/man een hele andere geur heeft opgeschreven. Een fles al lang in de kast staan en nu proeven? Ruikt u niets, kurk of de geur van een beschimmelde kelder? Gooi de wijn weg! Een wijn die niet goed ruikt is in aanraking geweest met zuurstof en zal niet lekker smaken.

Proeven door te slurpen

Het is zo ver u mag de wijn gaan proeven. Een beetje slurpen hoort bij het proeven. Neem een klein slokje wijn, slurp om extra aroma’s te te voegen en beweeg de wijn in uw mond. Na 5 seconden kunt u de wijn rustig doorslikken of uitspugen in het daarvoor bedoelde emmertje. Probeer op te schrijven wat u nu proeft. Komen de smaken overeen met de kleur en geur? Let op de smaak in de mond, de afdronk en de smaak na het doorslikken of uitspugen van de wijn.

Lees ook
Waarom hoofdpijn na het drinken van wijn?

Eindresultaat van het proefwijntje

Concludeer voor u zelf wat u van deze wijn vond. Beschrijf de wijn, geef het een cijfer en noteer wat deze wijn uniek maakt. Zeker als u op een avondje meerdere wijnen proeft is het goed om te beschrijven wat u er van vond zodat u aan het einde van de avond een flesje kunt bestellen van de lekkerste wijn.

Een wijnproeverij kan op locatie of bij u thuis gehouden worden. U kunt zelf ook een proeverij organiseren. Maak een invulformulier waar deelnemers hun kleuren, geuren en smaken kunnen noteren. Zorg voor kannen water op tafel en een neutraal hapje. Door een neutraal hapje te serveren komt de mond en tong weer even tot rust zodat iedereen weer fris aan het nieuwe wijntje kan beginnen. Fijne avond alvast.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top