Het verlies van uw huisdier

Het verlies van uw huisdier

Liefde, warmte en genegenheid. U heeft er geen partner voor nodig om dit te ontvangen. Een huisdier kan u dit allemaal geven. De klik, het vertrouwen, het troosten. U hoeft het allemaal niet te missen.

Heeft u een huisdier? Dan weet u precies wat ik bedoel. Het maakt ook niet eens veel uit welk soort huisdier u heeft. Alhoewel ik het idee heb dat honden het beste uw emotie aanvoelen en daar naar kunnen handelen.

Huisdieren
Veel ervaring met verschillende soorten huisdieren heb ik niet. Mijn lijstje tot dusver? Goudvis, russische dwerghamster, kat, hond. Oh en af en toe een verdwaalde ‘huisspin’. Zo eentje die onder een gedoogbeleid in uw slaapkamer woont zodat u geen last heeft van muggen. Die. Zo’n hamster is dan erg grappig, maar troosten kan het beestje niet echt. Een goudvis? Ach dat zegt genoeg. Een kat voelt het zeker wel aan, maar dat ligt ook aan de band die je met het beestje hebt. Zelf heb ik twee kittens. De band die ik heb met hen is een soort familieband. Ik kan ze corrigeren, ze luisteren enigszins naar ‘foei’ en ‘nee’. Het zijn net 2 papegaaien, allebei hebben ze een favoriete schouder om op te zitten. Ze weten zelfs dat ze bij het knuffelen ook netjes hun nagels in moeten houden. Voel ik me verdrietig? Dan komen ze kopjes en kusjes geven. Onze hond doet dit ook. Alleen zij voelt het eerder aan. Ze is zo’n type die nog wel eens een traan weglikt. Het type dat haar kop op uw schoot legt en u aankijkt met ogen vol liefde en medeleven. Ze is er zo een die komt knuffelen en weet hoe ze moet troosten. En was ik iets opgevrolijkt? Dan wilde ze graag even een potje stoeien. Volgens mij zegt dat genoeg over de liefde, troost en vertrouwen die je met huisdieren kunt hebben.

Verlies
Wat gebeurt er nu, als uw beste (huisdier)vriend ziek wordt? Misschien is het ouderdom, een ongeluk of gewoon ‘simpel’ een vervelende ziekte. Het beestje gaat achteruit en het is tijd om naar de dierenarts te gaan. Met pijn in uw hart en met klamme handjes stapt u daar binnen. Wat is het nieuws, kan uw beestje nog beter worden met wat medicijnen? Na een operatie? Of is het einde verhaal? Ik heb mezelf altijd voorgenomen om met huisdieren niet te gaan dokteren. Ik ga geen honderden/duizenden euro’s uitgeven zodat mijn huisdier nog een paar weken of paar maanden vooruit kan. Genoeg is genoeg, het is niet eerlijk om het lijden van zo’n beestje te verlengen alleen maar omdat u nog geen afscheid wilt nemen. Het is ontzettend zwaar, want u bent ineens uw steun en toeverlaat kwijt. Er valt een stilte in huis en er is een leegte die eigenlijk niet valt op te vullen. U hoeft ineens geen brokken of natvoer te halen. Geen kattengrind. Geen speeltjes. Er is een rust in huis die heel erg pijnlijk kan zijn. En nu..? Een nieuw beestje in huis nemen? Nee. Wacht daar alstublieft mee. Geef uzelf de tijd om het verlies van uw huisdier te verwerken. Niet iedereen zal u snappen. ‘Het is toch maar een beest?’ Sja, die mensen hebben nooit de band gevoeld die u heeft gevoeld. Helaas weet ik hoe het is om een huisdier achteruit te zien gaan. Onze lieve hond is oud, heeft artrose en verschillende gezwellen rond haar achterste. Ze heeft nu zalf voor haar wond en pillen voor haar artrose en gezwellen. Ze heeft tot vrijdag om te verbeteren, anders is het helaas einde verhaal. Het is pijnlijk om te zien hoe die beste vriend waarmee je alles kon en die alles voor u over had, achteruit gaat. De liefde in de ogen is er nog, maar de pijn neemt het steeds verder over. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Laten we blij zijn dat we zo’n mooie tijd met ons huisdier hebben mogen hebben, dat we dat vertrouwen en de liefde hebben mogen meemaken. Laten we trots zijn op de mooie momenten en laten we blij en gerust zijn dat het beestje nu is verlost uit zijn of haar lijden.

Geef uzelf de tijd en de ruimte om het verdriet te verwerken. Praat erover. Onthoud de mooie herinneringen, maar houd niet vast aan het verdriet. Sterkte, voor iedereen die zijn of haar huisdier heeft moeten verliezen of (binnenkort) gaat verliezen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: