Heeft u last van uw rug of van uw stoel?

Heeft u last van uw rug of van uw stoel?

Heerlijk even zitten na een inspannende dag, maar daarna tóch niet met hernieuwde energie weer opstaan. Kent u dat gevoel? Goed zitten wordt nog weleens onderschat, maar het is nodig om het lichaam te laten herstellen. Een goede zit hangt af van de pasvorm én de maat van een stoel.

Een paar centimeter is al snel een wereld van verschil
Goed zitten is een kwestie van ergonomie, uw lichaamsafmetingen en postuur. Door deze zaken goed af te stemmen, sluit een stoel of (relax)fauteuil aan op uw lichaam en wensen, waardoor u ontspant én herstelt. De afstemming gaat aan de hand van zeven ijkpunten, ook de zeven basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten genoemd:

  1. Ideale zithoogte
  2. Juiste zithoek
  3. Ideale zitdiepte
  4. Lendesteun (onderrug)
  5. Rug wervelkolom ondersteuning
  6. Armsteun hoogte
  7. Nekwervel ondersteuning

Vaak wordt gezegd dat rechtop zitten het beste is voor ons gestel.
Dat is ook zo, en als de maatvoering van uw relaxstoel niet goed is, zakt u automatisch onderuit. De tussenwervels in uw wervelkolom worden op deze manier overbelast omdat uw bekken niet goed staat. Dit resulteert vaak in vermoeide spieren, rugklachten of nog erger bijvoorbeeld een hernia.

Wist u dat vooral mannen vaak onderuit gezakt zitten?
Dit komt omdat mannen over het algemeen wat langer zijn dan vrouwen. Men zit hierdoor meer op de achterkant van het bekken. Daarbij zijn heren gemiddeld ook sterker, waardoor vermoeide spieren later of niet worden herkend.

Het meest vergeten: de juiste zithoogte
Vaak hebben we te weinig aandacht voor de zithoogte. Hierdoor zitten veel mensen te laag. Een belangrijk steunpunt bij goed zitten is echter de ondervloer. Bij de juiste zithoogte rusten beide voeten plat op de grond. De knieën staan daarbij in een hoek van (tenminste) 90 graden, waardoor ook de bloedsdoorstroom optimaal is.

Vooral voor mensen met korte en lange benen geldt dus:
Let extra goed op de zithoogte en laat deze aanpassen aan uw beenlengte.

Ga zelf ook goed en gezond zitten
Goed en gezond zitten begint dus bij het afstemmen van uw lengte, postuur en zitgedrag. Prominent adviseert hiervoor in gesprek te gaan met een zitadviseur. Deze neemt de tijd om uw situatie en wensen te inventariseren én doet samen met u het inmeten in een speciale pasfauteuil. Zo ervaart u zelf het gevoel van echt goed zitten.
Lees meer op https://www.prominent.nu/zitadvies/.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: