Geld lenen na je vijftigste: hoe doet u dat?

Geld lenen na je vijftigste: hoe doet u dat?

Op latere leeftijd geld lenen is vaak moeilijker dan bij jongeren. Dit komt omdat de kans op overlijden toeneemt. Dat is een risico voor de bank. Terwijl u misschien nog middenin het leven staat en volop wilt genieten. Om bijvoorbeeld die droomcamper te kopen, maar onvoldoende spaargeld hebt. Wat dan?

Steeds meer senioren in Nederland
Eerst even wat cijfers. In begin 2017 telde Nederland ruim 3,1 miljoen 65-plussers.

De komende jaren zullen deze cijfers alleen maar stijgen. De verwachting is dat er in 2040 ruim 4,7 miljoen 65-plussers zijn. Dit is 26% van de totale bevolking. Dit komt ook omdat de levensverwachting alsmaar stijgt. Mannen worden gemiddeld 79,9 jaar en vrouwen 83,3.

Ook op latere leeftijd wilt u uiteraard de leuke dingen blijven doen en genieten. Zoals die camper kopen, een nieuwe badkamer of een cruise maken. Hoe financiert u dat dan als u onvoldoende spaargeld hebt? In dit soort situaties is kan een persoonlijke lening een goede optie zijn.

Persoonlijke lening speciaal voor senioren
Wilt u een persoonlijke lening of doorlopend krediet, dan kijkt de bank naar uw leeftijd. Zonder een huis als onderpand – zoals bij een hypotheek – lopen geldverstrekkers namelijk meer risico. Zeker bij ouderen, vinden ze. Daarom geldt er een maximale aanvangsleeftijd en een eindleeftijd.

Tegenwoordig zijn er geldverstrekkers waar u ook als 60 of 65-plusser veilig en verantwoord een persoonlijke lening kunt afsluiten speciaal voor senioren. Daarom is het verstandig om uw gewenste lening bij meerdere partijen te vergelijken zodat u zeker weet dat u de best passende lening afsluit voor uw leenbehoefte.

Het voordeel van een persoonlijke lening is, dat u precies weet waar u aan toe bent. U leent tegen een vaste rente en looptijd. Zo weet u exact wat en wanneer u moet betalen en komt u niet voor verrassingen te staan.

>Vergelijk leningen voor senioren

Lening oversluiten
Heeft u al een lopende lening ? Dan kunt u veel geld besparen door de leningen te vergelijken en uw lening over te sluiten naar een voordeligere lening met een lagere maandlast. Zo bent u eerder schuldenvrij en bespaart u aanzienlijk op uw maandlast. Ook kunt u optioneel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is bij grootbanken op latere leeftijd vaak niet meer mogelijk.