Now Reading
Wat gebeurt er rondom uw overlijden als u orgaandonor bent?

Wat gebeurt er rondom uw overlijden als u orgaandonor bent?

Heeft u er nog niet bij stilgestaan of bent u er nog niet uit of u uw organen wilt doneren na overlijden. U komt bij het lezen van dit artikel alles te weten over het doneren van organen en de verschillende mogelijkheden hierin.

Uw arts bekijkt de registratie

Als iemand komt te overlijden kan het zijn dat diegene donor kan worden. Een arts is dan verplicht de keuze in het donorregister te bekijken. Alleen artsen en bepaalde medewerkers kunnen in dit donorregister kijken. Hiervoor zijn strenge regels en afspraken. Uw gegevens zijn hier dan ook veilig. Als u uw keuze veranderd is dit binnen 4 weken te zien. Als u uw keuze uit het donorregister heeft laten verwijderen is dit niet meer te zien in het systeem.

Gesprek met de familie

Als een arts in het donorregister gekeken heeft gaan ze in gesprek met de familie. Ze mogen nooit zomaar opereren zonder contact te hebben gehad met familie. Onder familie verstaan ze partner, ouders, kinderen en broers en zussen. Er wordt een gesprek gehouden waarbij alles uitgelegd wordt en waarbij zowel doktoren alsook familie alle vragen kunnen stellen. U kunt in uw gegevens ook één persoon aangeven die een beslissing moet maken over de orgaandonatie. De arts kan dan met de juiste persoon contact opnemen en nagaan of de persoon donor is of niet. Het gebeurt wel eens dat mensen geen familie hebben. Ze moeten dan altijd wel contact met iemand hebben die een grote rol in hun leven heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld een vriend zijn of een mantelzorger. Als de arts geen contact kan krijgen met iemand dan gaat de donatie niet door.

Doneren

Als er uit het donorregister blijkt dat u donor bent en als er een gesprek is geweest met de familie kunnen ze het proces in gang zetten. Zo moet de arts nog extra onderzoeken doen of alles inderdaad wel gezond is en of er een goede match is voor het orgaan of weefsel. Als het om organen gaat blijft de persoon aan de beademing om alle organen gezond te houden. Als alles gelukt is zullen ze het lichaam klaar maken voor de operatie. Het is dan tijd voor familie om afscheid te nemen. Na de operatie zorgen de artsen er voor dat alles er netjes uitziet en kan de familie een begrafenis of crematie regelen. Ongeveer 6 weken na het doneren van het orgaan krijgt de familie bericht of het gelukt is en ontvangen ze meer gegevens over de ontvanger.

Wat kunt u doneren?

  • Organen:
    Het is mogelijk om organen te doneren, dit kan alleen wanneer iemand in het ziekenhuis komt te overlijden. Het is mogelijk om lever, hart, longen, alvleesklier, dunne darm en nieren te doneren.
  • Weefsel: 
    Bij weefsel maakt het niet uit of iemand in het ziekenhuis of thuis komt te overlijden. Het weefsel dat gedoneerd kan worden is oog weefsel, hartkleppen, grote bloedvaten, huid, bot- kraakbeen- en peesweefsel.

Uw keuze

Misschien heeft u uw keuze al wel gemaakt maar mocht u nog twijfelen dan heeft u nu meer inzicht in het doneren. Maak uw keuze kenbaar op donorregister zo weet iedereen wat uw keuze is of wie ze hiervoor moeten contacten. Uw familie weet misschien niet wat u ingevuld heeft maar het is ook voor hun erg prettig om te weten wat u zou willen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top