Ik ga op reis en neem mee… een chauffeur!

Ik ga op reis en neem mee… een chauffeur!

Urenlang toeren door de mooiste landen, kennismaken met veel verre bestemmingen, altijd gezelligheid om je heen… Het leven van een touringcarchauffeur is zo slecht nog niet! Frans van Gils (59) uit Roosendaal kan er alles over vertellen. Hij werkt inmiddels al 25 jaar bij touroperator Pelikaan Reizen en heeft in die tijd een hoop meegemaakt. Wij vroegen hem het hemd van ’t lijf om een kijkje te kunnen geven in het bewogen bestaan van een chauffeur bij een reisorganisatie.

Frans, hoe ben je verzeild geraakt in het vak?

“Voor ik bij Pelikaan Reizen begon als touringcarchauffeur zat ik al 10 jaar op de bus. Pelikaan was destijds al vooruitstrevend. De busexcursiereizen hebben toen John Goverde het bedrijf overnam echt een boost gekregen; daar wilde ik graag deel van uitmaken. Ik twijfelde eigenlijk omdat ik het verleden kampte met rugklachten, maar na één proefritje ging het zo goed en waren ze dermate geïnteresseerd dat ik eigenlijk ben blijven hangen en nooit meer ben weggegaan.”

Een beetje een geluk bij een ongeluk dus! Wat vind je het leukst aan je baan?

“Toch de mensen hè. Ik heb groepen die ik al 15 jaar mee op reis neem. Dat is zo gezellig, dan maak je gewoon onderdeel uit van de groep. Als je het een volle bus mensen naar hun zin kan maken door je ding te doen, wat wil je dan nog meer? Mensen denken er meestal wel makkelijk over hoor. Het is namelijk echt hard werken en het houdt veel meer in dan mensen van a naar b brengen. Het verschil ligt ‘m vooral in het onderweg zijn. Chauffeurs kunnen tijdens het rijden heel anders zijn dan op bestemming. Als ze onderweg niets te vertellen hebben, mist de groep een belangrijk onderdeel van de reis. Dat is ook de reden dat goede touringcarchauffeurs tegenwoordig best wel schaars zijn.”

Wat is je favoriete bestemming?

“Ik ben in heel veel landen geweest, maar ik ben toch wel verliefd geworden op Italië. Elke keer als ik hier kom, voelt het als thuiskomen. Je gaat zo’n land na verloop van tijd ook met andere ogen bekijken. Kerkjes die je eerst niet zag staan, vind je – doordat je er veel over weet – ineens heel interessant.”

Ga je zelf dan ook met de bus naar Italië op vakantie?

“Nee hoor. Mijn vrouw houdt ook van Spanje en de Canarische Eilanden, dus dan gaan we ook weleens lekker die kant op met het vliegtuig. Ik ben wel een keer met de auto naar Italië gereden. Dat is toch weer een totaal andere beleving dan met een grote bus met een hoop mensen erin.”

Tot slot: wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt tijdens een busexcursiereis?

“Daar kan ik een heel boek over schrijven, haha! Ik had een keer een meneer aan boord van de bus die zijn kunstgebit ergens in een hotel had laten liggen toen we alweer onderweg waren. Uiteindelijk heeft hij hem terug weten te vinden, maar toen hebben we het de rest van de reis natuurlijk alleen nog maar daarover gehad. Maar ik heb ook een keer meegemaakt dat de wc in een hotelkamer onvindbaar was. Bleek dat het toilet verstopt zat in een kast, bevestigd met speciale scharnieren. Dat soort dingen vergeet je echt nóóit meer.”

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: