Hoe kunt u het beste zonsopkomst en zonsondergang fotograferen?

Hoe kunt u het beste zonsopkomst en zonsondergang fotograferen?

De dagen worden langer en het weer steeds mooier. Doordat de zon in deze tijd van het jaar vrij spel heeft zijn er op meerdere dagen mogelijkheden voor het maken van prachtig zonsopkomst of zonsondergang foto’s. Het fotograferen van de zon vraagt om goede instellingen van uw camera. Graag geef ik u enkele tips zodat uw foto’s nog beter worden.

Bereid uw foto sessie goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat u vooraf een geschikte locatie heeft gevonden waar u wilt fotograferen. Maak alvast een keer proef foto’s zodat u weet hoe de foto’s er uit komen te zien en of het plaatje bij uw wensen past. Via verschillende apps kunt u nakijken hoe laat de zon op of onder gaat. Zelf voor het speciale Golden Hour zijn goede apps te vinden. Pak uw camera tas vast in en vergeet uw statief niet. Maak er voor u zelf ook een leuk uitje van en neem wat te eten en te drinken mee zodat u tijdens uw foto sessie ook lekker kunt genieten.

Camera instellingen

Of u nu net begint met fotograferen of al een pro bent, check vooraf welke camera instellingen u wilt gebruiken. Niet is zo vervelend dan op het moment zelf nog moeten uitzoeken welke instellingen het beste zijn. U wilt niet nog met instellen bezig zijn terwijl de zon al op of onder is.
Gebruik op uw camera de diafragma stand en zet deze tussen de F8 en F16. Doordat er weinig ligt is zal uw camera een langere sluitertijd kiezen bij wazige foto’s is het dus verstandig om een statief te gebruiken.

Het perfecte plaatje

Maak een mooie compositie. Gebruik spiegeling van het water of een onderwerp die prachtig door de zon verlicht wordt. Laat u niet afschrikken door wat wolken in de lucht dit kan juist een heel mooi effect geven op uw foto. Speel met de zon en zet hem ook een keer links of rechts op de foto. Heb geduld ook een uur naar zonsopkomst kunnen nog prachtige kleur palletten ontstaan in de lucht, die wilt u niet missen voor uw foto.

Of u nu thuis of op vakantie de zon gaat fotograferen heb geduld. Lukt het de eerste keer niet ga dan rustig nog een keer op pad en maak er een leuk uitje van. Heeft u al een mooi plaatje geschoten dan mag u deze natuurlijk altijd met ons delen, ik ben benieuwd!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: