De Europese Zorgverzekeringskaart

De Europese Zorgverzekeringskaart

Al sinds 1 januari 2006 is het ook in Nederland mogelijk een Europese gezondheidskaart oftewel een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. De EHIC wordt in een aantal andere landen binnen de EEG al langer uitgegeven. Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland. De EHIC vervangt het huidige E-111 formulier en heeft als doel de procedure met betrekking tot het verkrijgen van medische hulp voor Nederlandse verzekerden in het buitenland en de afwikkeling rondom de verleende hulp voor buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken.

Iedereen die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kosteloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. U kunt snel en eenvoudig zelf uw EHIC aanvragen voor een groot aantal zorgverzekeraars. De EHIC wordt vervolgens binnen 4 werkdagen, nadat u de aanvraag heeft geplaatst thuisbezorgd. Zonder deze kaart loopt u het risico dat je de rekening zelf moet voorschieten. U bent niet verplicht om deze kaart mee te nemen, maar een onverwachte ziekenhuisopname kan aardig in de papieren lopen. Met deze kaart hoeft dit niet en wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar in Nederland gestuurd. De EHIC is dus eigenlijk een aanvulling op de zorgpas die u van uw verzekeraar heeft ontvangen.

De EHIC kunt u gratis aanvragen via www.ehic.nl of rechtstreeks via uw zorgverzekeraar. Op de volgende website kunt u zien hoe het is geregeld bij uw zorgverzekeraar.

Fijne vakantie!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: