Elektrische fiets kopen: waar let u op?

Elektrische fiets kopen: waar let u op?

Elektrische fiets kopen: waar let u op?
Een elektrische fiets zorgt voor ‘een duwtje in de rug’. Maar waar moet u op letten bij aanschaf van een elektrische fiets? U hoort van alles over de actieradius, accu, voormotor of middenmotor. E-bike specialist Stella Fietsen zet het voor u op een rijtje.

Ondersteuning van E-bike
Elektrische fietsen hebben verschillende varianten van ondersteuning. Over het algemeen zijn er twee soorten ondersteuning te onderscheiden, namelijk:

Rotatie ondersteuning
De meeste elektrische fietsen van Stella met een voorwielmotor beschikken over een rotatiesensor. Dit betekent dat de fiets door middel van enkele sensoren controleert of de fiets in beweging is en hoe snel de fiets gaat. Aan de hand daarvan wordt de ondersteuning geboden. De hoeveelheid kracht die hierbij op de pedalen gezet wordt niet gemeten.

Trapkracht ondersteuning
Wanneer een elektrische fiets van Stella over een krachtsensor beschikt dan wordt de motor, afhankelijk van het ondersteuningsniveau, aangestuurd door de hoeveelheid kracht die op de pedalen gezet worden. Dus wanneer er meer kracht op de pedalen wordt gezet bij bijvoorbeeld optrekken of tegenwind dan wordt er meer ondersteuning geleverd door de motor.

 Actieradius elektrische fiets
Ga goed na waar u een elektrische fiets voor wilt gebruiken. Wilt u toertochten maken of wilt u elke dag naar uw werk fietsen? Of gebruikt u de elektrische fiets grotendeels voor korte ritjes naar de supermarkt in uw woonplaats? In het algemeen geldt dat u voor korte stukjes beter af bent met een elektrische fiets waarvan de accu een kleine actieradius heeft. Vaak is dit goedkoper omdat de accu het duurste onderdeel van een elektrische fiets is. Hetzelfde geldt andersom; wilt u vooral lange toertochten maken? Kies dan een model met een zwaardere accu uit waarvan de actieradius juist groter is, zodat u de volledige tocht gebruik kunt maken van de trapondersteuning.

Accu E-bike
Bij een elektrische fiets kan de accu op verschillende plaatsen gemonteerd zijn. In de meeste gevallen zal de accu verwerkt zijn in de bagagedrager en de aandrijfmotor in de voornaaf. Dit zorgt voor een goede gewichtsverdeling.

Motor vermogen elektrische fiets
Het vermogen van de motor van een elektrische fiets bepaalt hoeveel ondersteuning deze kan verzorgen. Het vermogen van een motor wordt aangegeven in Nm. Hoe meer Newton-meter, hoe krachtiger de motor. Het gebruik van een krachtige motor zorgt er echter wel voor dat de accu een zwaardere belasting heeft. Over het algemeen geldt hoe krachtiger de motor, hoe korter de tijd dat uw elektrische fiets ondersteund wordt door een standaard accu.

Motorpositie
De positie van de motor op de elektrische fiets is erg belangrijk, maar is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Op dit moment zijn er elektrische fietsen te verkrijgen met motoren op de volgende posities:

    Voorwielmotor
Wanneer de motor in de voornaaf verwerkt zit kunt u dit vaak herkennen aan de vooras van de fiets. Met een voorwielmotor zal het voelen alsof u vooruit getrokken wordt. Dit wordt vaak als prettig ervaren. Wanneer de accu zich daarbij ook op de bagagedrager bevindt, zorgt dit tevens voor een goede gewichtsverdeling.

    Middenmotor
Hierbij wordt de motor verwerkt in de trapas. Een elektrische fiets met middenmotor heeft het zwaartepunt laag en in het midden. Dit zorgt voor een heel natuurlijk gevoel, waardoor u het minste verschil zult merken in vergelijking met een gewone fiets.

    Achtermotor
Wanneer de motor in de achternaaf gemonteerd is, is er geen ruimte meer voor een naafversnelling. Logisch gevolg is dat de fiets is uitgerust met een derailleurversnelling. Dit oog wat sportiever en fietst wat lichter dan een elektrische fiets met naafversnelling. De sportieve Stella Gualtiero is het enige model elektrische fiets dat is voorzien van een achtermotor.

 Gewicht van de E-bike
Een elektrische fiets is door de accu en motor, zwaarder dan een normale fiets. Dit is tijdens het fietsen geen probleem. Wilt u de fiets op de auto vervoeren, dan dient u vaak een aangepaste fietsdrager aan te schaffen. Laat uzelf goed informeren door een e-bike specialist. Het gewicht van een elektrische fiets kan nogal verschillen tussen de verschillende modellen.

Prijs
Elektrische fietsen zijn er in vele verschillende prijscategorieën. De beste elektrische fiets hoeft echter niet duur te zijn. Laat uzelf informeren over de elektrische fiets die het beste bij u past. Bij Stella Fietsen hebben we een elektrische fiets voor iedereen en voor elk budget.

Vraag uw gratis e-bike brochure aan
De aanschaf van een goede elektrische fiets doet u niet jaarlijks. U wilt vanzelfsprekend de juiste keuze maken en een e-bike aanschaffen die bij uw situatie past. Dat begint met het aanvragen van uw gratis e-bike brochure, boordevol informatie over elektrische fietsen.

 Maak een gratis proefrit
Bij Stella Fietsen vinden we dat u een elektrische fiets zelf moet ervaren. Immers, in een auto maakt u ook eerst een proefrit. Kom naar een van de Stella E-bike Testcenters voor een gratis proefrit. U bent van harte welkom en de koffie staat voor u klaar. De e-bike specialisten van Stella helpen u graag op weg!

Wilt u liever dat Stella naar u komt? Geen enkel probleem! Maar liefst 65 demobussen rijden dagelijks door geheel Nederland. Wij zijn dus altijd bij u in de buurt voor een gratis proefrit in uw eigen straat!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: