Eetgewoonten in ons mooie Europa

Eetgewoonten in ons mooie Europa

Op vakantie maakt u veel mee. U ontdekt fantastische steden, omarmt de schoonheid van veelzijdige landschappen, voelt de warmte van de zon op uw gezicht en maakt kennis met veel verschillende culturen. En waar culturen verschillen, verschillen ook de eetgewoonten. Als het aankomt op de keukens van Europa, met welke verschillen kunt u dan rekening houden?

Tijd om te eten!
Wij zijn in Nederland al vroeg bezig met ons avondeten! Tussen 16:00 en 17:00 uur beginnen de magen op nationaal niveau te knorren. Ruim een kwart van de Nederlanders eet om 17:00 uur, net als de mensen in Denemarken overigens. In België beginnen ze gemiddeld een uurtje later dan wij, rond 18:00 uur. In Spanje wordt er dan nog lang niet aan het avondeten gedacht. Ruim 33% van de Spanjaarden schuift pas na 20:00 uur aan.

Gezond, gezonder, gezondst
Hoe vroeg of laat men ook eet: groenten en fruit zijn essentieel en vormen de basis voor een gezond eetpatroon. Vergeleken met Zuid- en Oost-Europese landen, eten wij in Nederland weinig groenten en fruit. Ook Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen lopen achter op deze streken. In Scandinavië staat dan weer veel meer vis veel meer op de kaart dan Nederland, Hongarije en Oostenrijk.

Uit onderzoek blijkt dat het mediterrane dieet het gunstigs is voor de gezondheid. Dit komt doordat de voeding in Zuid-Europa rijk is aan plantaardige producten en arm aan dierlijke producten. Dit betekent dat het eten minder verzadigd vet bevat en meer onverzadigd (=goed) vet.

Stel u open voor verandering!
Tijdens een reis richting de middellandse zee, profiteert u van de gezonde gerechten die hier dagelijks op tafel verschijnen. Maar verwacht in landen als Frankrijk geen gesneden brood als ontbijt, want hier krijgt u een echte pain. En eet u in Italië en bent u een grote eter? Dan moet u langzaam eten, want de porties zijn hier veel kleiner dan wij in Nederland gewend zijn. “Onze” spaghetti heeft niets, maar dan ook niets weg met de authentiek Italiaanse pasta.

Moge duidelijk zijn: waar u ook heengaat, probeer uw smaakpapillen wat culinaire verandering te gunnen en eet smakelijk!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: