Now Reading
Echt altijd maar moe..

Echt altijd maar moe..

vermoeidheid

Gapen, weinig concentratie, een laag energieniveau… kortom: u bent moe. Niet alleen ‘zomaar een dipje’, nee u bent de hele dag door moe. Voor we hier iets aan kunnen doen, zult u moeten weten waar uw vermoeidheid vandaan komt.

Voor u hebben we een aantal oorzaken van vermoeidheid op een rijtje gezet. Waar komt uw vermoeidheid vandaan? Laten we er wat aan doen, dan gaan we eindelijk weer fit door het leven!

Slaapapneu
Het kan zijn dat u denkt dat u voldoende slaapt, maar dat u ’s nachts ongemerkt vaak wakker bent. Als u slaapapneu heeft stokt uw adem telkens, waardoor u automatisch wakker wordt. U valt hierna wel meteen weer in slaap, waardoor u er niets tot weinig van merkt. Dit zorgt ervoor dat u moe en slaperig wakker wordt. Wat u hieraan kunt doen? Afvallen en stoppen met roken. Een paar uur voor het slapen gaan geen alcohol meer drinken. En slaap- en kalmeringsmiddelen écht niet gebruiken. Bij ernstige slaapapneu kunt u uw huisarts bezoeken. Deze raadt u waarschijnlijk een neusmasker of antisnurkbeugel aan.

Te weinig slaap
Een logische oorzaak van vermoeidheid. Als u minder slaapt dan u nodig heeft, dan bent u overdag moe. Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan en er dan uiteraard ook weer op een vast tijdstip uit te gaan.

Brandstof
Uw lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Als u te weinig of onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt, heeft uw lichaam niet genoeg brandstof om de dag door te komen; hierdoor de vermoeidheid.

Depressie
Dit kan ook een oorzaak zijn van de vermoeidheid. Als u zich langere tijd somber en vermoeid voelt, kunt u wel eens een depressie hebben. Een bezoekje aan de huisarts kan u verder helpen. Soms gaat een depressie zo voorbij, duurt het langer dan heeft u psychologische hulp nodig.

Bloedarmoede
In uw rode bloedcellen zit hemoglobine, dit heeft uw lichaam nodig om zuurstof te vervoeren. Als u te weinig rode bloedcellen heeft, dan heeft u bloedarmoede. Doordat er te weinig zuurstof wordt vervoerd, kunt u zich vermoeid, slap en duizelig voelen.

Uitdroging
Het kan zijn dat u uitgedroogd bent. Door 1,5 liter vocht per dag te drinken kunt u vermoeidheid uit de weg gaan.

Lees ook
Puzzelen

Schildklier
Als uw schildklier te traag werkt, produceert het te weinig hormonen. Dit noemen we ook wel hypothyreoïdie. Door een trage schildklier voelt u zich snel moe en sloom. Daarbij kunt u het koud krijgen en ineens aankomen.

Voedselallergie
Door voedselallergie kunt u ook vermoeid raken. Krijgt u na het eten een dipje? Dan kan het zijn dat u een milde vorm heeft van voedselintolerantie. Een arts kan onderzoeken of u ergens allergisch voor bent.

Chronische vermoeidheid
Bent u langer dan een half jaar dagelijks zo vermoeid dat het uw dagelijks leven belemmert? Dan kunt u wel eens chronische vermoeidheid hebben. Een combinatie van lichamelijke en psychische klachten.

Er zijn nog veel meer oorzaken van vermoeidheid. Waar ligt de oorzaak van uw vermoeidheid? Tijd voor een fitter en gezond leven!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top