Bouw het perfecte huis voor uw pensioen

Bouw het perfecte huis voor uw pensioen

Wie droomt er nu niet van? Een mooi huis dat geheel naar uw eigen wens is ontworpen: die fantastische keuken, hoge ramen en een grote woonkamer. Het klinkt ideaal, maar zelfbouw is een langdurig traject dat veel organisatie nodig heeft. Het is belangrijk dat u goed voorbereid aan de slag gaat en dat u precies weet aan welke voorwaarden het huis moet voldoen. Hierna kunt u pas denken aan het ontwerp en de bouw van de woning. Maar als u dan eindelijk na al die maanden voor uw droomhuis staat, dan weet u dat het harde werk niet voor niets is geweest. Hoe pakt u dit aan?

Bereken uw budget

Het kost natuurlijk geld om een eigen woning te bouwen. U heeft grond nodig en materialen, maar vergeet ook niet dat de architect die uw huis ontwerpt, en de aannemer die de daadwerkelijke bouw realiseert, ook betaald moeten worden. Wat en waar u kunt bouwen, hangt geheel af van uw budget, dus uw eerste stap is om te kijken naar een hypotheek. Kijk niet alleen naar hoeveel u kunt lenen, maar ook naar hoeveel u zou willen lenen. Zo kunt u ervoor zorgen dat er nog wat geld overblijft om de woning leuk in te richten. Daadwerkelijk een hypotheek afsluiten kan pas als u alle aanneemovereenkomsten heeft ondertekend. Alle afspraken moeten rond zijn voordat u de uiteindelijke beslissing van de bank ontvangt.

Waar wilt u wonen?

Als u zelf al over een stuk grond beschikt, dan kunt u besluiten om hier uw huis op te bouwen. Hier hangen echter wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet het bestemmingsplan van het stuk grond ‘woongebied’ zijn en hiernaast moet u een bouwvergunning aanvragen.
Heeft u zelf geen grond, denk dan aan zelfbouwkavel. Dit is een stuk grond waarop u uw zelfontworpen woning mag bouwen. Bij de gemeente waarin u gaat wonen, kunt u controleren of deze stukken grond ook beschikbaar zijn en hoeveel ze kosten.
Let erop dat u zich wellicht moet houden aan bepaalde voorwaarden. Zo kan het zijn dat u een bepaald type woning moet bouwen, waardoor u minder vrijheid hebt in uw ontwerp.

Ontwerp uw droomhuis

Het leukste stuk kan nu beginnen: het ontwerpen van het huis zelf. Als u weet hoeveel u kunt besteden en u heeft een stuk grond bemachtigd, dan is het tijd om een architect te benaderen. Zorg ervoor dat u portfolio’s bekijkt om een goed beeld te krijgen van wat verschillende architectenbureaus bieden. Bovendien kunt u op deze manier wat extra inspiratie opdoen voor uw eigen woning. Nadat u alle afspraken heeft vastgelegd en een maximaal budget heeft vastgesteld, kijkt u samen naar het ontwerp van het huis. U geeft zelf aan wat u wilt, terwijl de architect overlegt of het binnen uw budget past.

Bouw uw droomhuis

Nu begint de droom werkelijkheid te worden. Het is de aannemer die ervoor zorgt dat het ontwerp op papier ook daadwerkelijk op de grond komt te staan. U kunt voor een of meerdere aannemers kiezen. Heeft u een aannemer gekozen, zorg er dan voor dat afbouwgarantie wordt opgenomen in de offerte. De woning wordt dan met zekerheid afgebouwd, zelfs als de aannemer failliet mocht gaan. Maak duidelijke afspraken over de bouwtermijnen en leg het budget per onderdeel vast. Houdt hierbij ook in het achterhoofd dat het maanden duurt om een huis te bouwen. Dit betekent dat u te maken heeft met verschillende seizoenen. U wilt niet dat de bouw tijdens de wintermaanden stilligt, dus bespreek ook of er verwarmingselementen op de bouwplaats nodig zijn. U kunt besluiten tot het huren van gespecialiseerde apparatuur die de temperatuur optimaal kan houden, zodat de bouw binnen de afgesproken termijnen doorgaat. Blijf goed op de hoogte van wat er gebeurt, zodat de communicatie optimaal blijft en u nooit voor verrassingen staat.

En als het huis dan eindelijk staat, kunt u aan de inrichting beginnen. Om inspiratie op te doen, zijn woontijdschriften en het internet natuurlijk een goede plek om te beginnen. Kies lichte kleuren om kamers groter te laten lijken, terwijl houten afwerkingen een intieme sfeer creëren. Denk goed na over de juiste belichting en waar u deze plaats en geef een kamer een persoonlijke afwerking met een mooi kleed op de vloer. De inrichting is de kers op de taart van uw bouwproject. Als dit is afgerond, kunt u uw huis in alle rust betrekken.

Bereid u goed voor, maak een plan, en houd overzicht tijdens het gehele proces. Dan zal het u zeker lukken om van uw pensioen te genieten in uw zelfontworpen droomhuis!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: