Now Reading
Boeken tip: De Naturalis Historia & Het vernuft van planten

Boeken tip: De Naturalis Historia & Het vernuft van planten

Naturalis Historia

Bij Sterck & De Vreese verschijnen twee boeken over de bijzondere eigenschappen van planten: De Naturalis Historia & Het vernuft van planten. Marcel De Cleene is plantenfysioloog en emeritus professor aan de UGent. Eerder verscheen bij Sterck & De Vreese het veelgeprezen boek De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde.

De Naturalis Historia. Vergeten toepassingen van planten – verschijnt 1 juli

Welke plantensoorten dienden om bier te brouwen, leer te looien, inkt, touwen en kleren te fabriceren, papier te maken, om ongedierte te verjagen, vlekken te verwijderen? Alle planten die in de velden, bossen en weiden groeiden dienden ergens voor en onze voorouders wisten precies waarvoor ze deze planten met sprookjesachtige namen als grote wederik, vlasbekje, koningskaars, wilde bertram, zilverschoon en rapunzelklokje konden gebruiken. Dit boek, gebaseerd op bronnen van circa 2000 jaar geleden tot en met de twintigste eeuw, brengt de vergeten toepassingen van zo’n 250 plantensoorten opnieuw voor het voetlicht.

Het vernuft van planten – verschijnt 18 juni

De Cleene kijkt met verwondering naar planten. Schijnbaar gewone plantenfenomenen getuigen immers van een complexiteit die niet altijd vanuit de evolutietheorie te verklaren is, zoals: zaden verspreiden zich ingenieus over een langere afstand om concurrentie te slim af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om het licht maximaal door te laten; vleesetende planten gebruiken onvoorstelbare technieken om aan extra voedsel te komen. In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt Marcel De Cleene in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na bladzijde neemt hij ons mee op zijn wandeling door het vernuft van Moeder Natuur.

het vernuft van planten

See Also
De Oostenrijkse verleiding

Bron: Sterck & DeVrees

 

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top