Blog: Eindelijk na 6 weken open

Blog: Eindelijk na 6 weken open

Week 6 op Gran Canaria zit er inmiddels op. En aan het begin van die week gingen we op dinsdag open. Wat waren we opgelucht! Het heeft zó lang geduurd, en wat is wachten moeilijk als je niet weet wanneer er een einde aan komt. Veel papieren moesten ingevuld of vertaald worden. We moesten verschillende keren naar de stad en in ons eigen dorp naar het gemeentehuis, en weer terug en weer… Het gaf ons wel mooi de tijd om de zaak naar onze wens te maken dus kregen de muren een andere kleur en de timmerman kwam langs en maakte er een leuke tent van. Maar opeens was alles in orde en konden we van start. Hoera, OPEN! Hoewel, eigenlijk mocht Ruud wel werken maar ik had nog geen sociaal nummer dus mocht ik nog niet. “We beginnen gewoon”, zeiden we tegen elkaar. We gingen aan de slag. We kregen een heus boeket van een vriendelijke buurman en een mooie plant van de familie. We begonnen op een DINSDAG…

Die dag is hier in Arguineguin een belangrijke dag voor de horeca ondernemers want dan is het marktdag. Tot ongeveer 13.00 uur staat er een grote markt op de parkeerplaats achter onze zaak. De kraampjes slingeren nog verder door langs de rand van de oceaan. Het is voornamelijk een toeristische markt. En alle horeca in het dorp profiteert van de bezoekers. Die worden met busladingen aangevoerd. Terrasjes worden opeens drie keer zo groot. Er circuleert zelfs een schema voor toeristen waar op staat waar en wanneer de markten gehouden worden. Elke dag wel een. Volgens mij is het aanbod op de markten overal zo’n beetje hetzelfde. Gezellige jurkjes en sjaaltjes, snuisterijen uit Afrika, geurtjes en opvallend veel ondergoed. Bikini’s en badhanddoeken. Muziek, al dan niet live. Fruit, bloemen en planten, en dat is natuurlijk ook voor de Canarios interessant. Dus is het op de markt beregezellig. Ik ben dol op markten en kom er graag.

Nu is het in deze maanden, april, mei, juni erg rustig in Arguineguin. Zelfs op dinsdag. Dat komt omdat veel mensen die hier een tweede huis hebben maar eigenlijk uit Scandinavië komen, nu naar huis zijn om daar de zomer door te brengen. Als het dan kouder wordt daar in het hoge noorden komen ze weer terug. Er zit hier om de hoek een Noorse club, menukaarten en advertenties bij de Noorse makelaar zijn in het Noors, er is zelfs een grote Noorse kerk! Op een A locatie, waar een mooi restaurant ook niet zou misstaan! Uitzicht op de oceaan.

Voor ons is het vanwege de rustige periode een fijne tijd om open te gaan. Zo kunnen wennen aan de keuken, de openingstijden, (wat is het beste?) de taal (un café clarito?) hoe maak je überhaupt een cortado? Of een leche-leche? Dat is koffie met een laagje gecondenseerde melk onder in het glas, koffie erop en dan een laagje warme melk. Je moet er maar opkomen…. Zo leren we van alles.

De meeste mensen die hier gaan zitten zijn toeristen. Dan is de taal niet zo’n probleem want die spreken altijd wel Engels. Maar er komen toch ook aardig wat Canarios. Vaak vinden ze heel leuk om te merken dat we ons best doen met de taal en ik krijg vaak complimentjes. Maar er zijn er natuurlijk ook bij die het maar niks vinden. Zo kwam er gisteren een jonge vrouw vragen wat een leche-leche kost. Dus zei ik dat, waarop zij een wegwerp gebaar maakte, nee schudde en wegliep. Dat zal wel gewoon zijn hier maar het kwam niet vriendelijk over. Onderling maken ze veel lawaai. Op de hoek van ons straatje zit een Spaanse pizzeria/bar. Daar komt regelmatig herrie van heftige gesprekken vandaan. Ze roepen naar elkaar vanaf de andere kant van de straat en vanuit auto’s. En als er dan één gaat roepen valt de rest al snel bij. Temperamentvol volk. Zo gaat dat hier.

Ondertussen is het in Nederland Koningsdag geweest. Toen had ik het wel even moeilijk. Jarenlang konden we niet echt mee feesten want toen waren we zelf aan het werk in ons café. En nu waren we er wéér niet bij. Ik heb veel aan thuis gedacht die donderdag. En natuurlijk de avond ervoor Het Interview gezien. Niet dat ik enorm koningsgezind ben maar als je in het buitenland woont krijgen dingen van thuis meer waarde. Soms zelfs letterlijk; er is hier niet ver vandaan een Hollandse winkel met etenswaren uit Nederland! Heerlijke rookworsten bijvoorbeeld. Maar wel 2x zo duur natuurlijk. Logisch ook. Wel een fijn adresje om bitterballen en poffertjes te kopen. En af en toe een rookworst. Voor bij de boerenkool die onze eco buren verkopen. Gewoon in april/mei. Daar is de vorst echt niet overheen gegaan lijkt me. Maar we gaan het binnenkort zeker een keer proberen. Boerenkool van Canarische grond. Moet kunnen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: