Now Reading
Betere voeding voor patiënten tijdens herstel en na ontslag

Betere voeding voor patiënten tijdens herstel en na ontslag

Het Voedingscentrum en de Alliantie Voeding Gelderse Vallei gaan samenwerken om patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei te begeleiden met hun voedselkeuzes. Gezamenlijk willen zij effectieve materialen ontwikkelen, testen en in de zorg introduceren om een goed voedingspatroon te bevorderen. Zo krijgen patiënten niet alleen tijdens de opname goede voeding, maar weten ze ook na thuiskomst hoe gezond te eten.

Wie in het ziekenhuis belandt is zich ineens zeer bewust van zijn gezondheid en de kwetsbaarheid daarvan. Patiënten zitten met vragen, als ‘hoe kan ik gezonder leven?’ Het Voedingscentrum gaat de medewerkers van Ziekenhuis de Gelderse Vallei trainingen geven om die vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Voorlichting en onderzoek
Nieuwe methodieken worden ontwikkeld om patiënten voedingsadvies op maat te geven tijdens herstel en na ontslag uit het ziekenhuis. In de centrale hal van het ziekenhuis is een Infotheek ‘Voeding en Gezondheid’ met voorlichting over goede voeding en bewegen. Hier zijn reeds folders en materialen van het Voedingscentrum te vinden. Wageningen UR zal het effect onderzoeken van verschillende communicatiemiddelen op het eetgedrag van de patiënt na ontslag uit het ziekenhuis.

Kick-off
De samenwerking startte 27 mei met het ondertekenen van een intentieverklaring met drie vertegenwoordigers van de betrokken partijen. Dit zijn het Voedingscentrum en de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, het samenwerkingsverband van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen UR.

Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum, is verheugd over de samenwerking. Volgens hem versterken de partijen elkaar: “Ziekenhuis Gelderse Vallei zorgt zo goed mogelijk voor haar patiënten tijdens de opname, Wageningen UR heeft de voedingskennis en het Voedingscentrum kan ex-patiënten helpen om thuis ook zo goed voor zichzelf te blijven zorgen.”

Lees ook
goed slapen

“Nieuw ontwikkelde kennis binnen de Alliantie Voeding kan nu via het Voedingscentrum makkelijker toegankelijk worden gemaakt voor patiënten en andere zorginstellingen.”, vult Diederic Klapwijk trots aan. Hij is voorzitter van de Alliantie Voeding, gynaecoloog en medisch lid raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei. “De verbinding tussen preventie en zorg door meer aandacht voor voeding wordt zo verder verstevigd”.

Voedingsziekenhuis
Ziekenhuis Gelderse Vallei besteedt als Voedingsziekenhuis extra aandacht aan gezonde voeding. In november 2012 is het maaltijdconcept ‘At Your Request®’ ingevoerd, waarbij patiënten zelf uit een groot aantal keuzes hun maaltijd samenstellen en zelf bepalen hoe laat ze willen eten. Bij het maken van deze keuzes kunnen patiënten advies krijgen over gezonde voeding.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top