Now Reading
Beter horen gaat niet vanzelf

Beter horen gaat niet vanzelf

Als je ogen achteruit gaan, stap je naar de opticien en kies je voor een bril of lenzen. Als je gehoor minder wordt, ga je naar een audicien voor het aanmeten van een hoortoestel. Maar beter horen is vooral een kwestie van geduld. En van eerlijk advies.

Meestal begint het gehoor rond de 55 jaar minder te functioneren. In sommige situaties is het dan lastig om hoge tonen nog goed te verstaan. Bijvoorbeeld op een feestje waar mensen door elkaar praten. Veel slechthorenden proberen dit probleem zo lang mogelijk te verbloemen.

Toch komt er vroeg of laat een moment dat je omgeving begint te klagen en geïrriteerd raakt. De tv gaat steeds harder of ze moeten regelmatig hun vraag herhalen. Vaak duurt het nog jaren tot het eerste bezoek aan de audicien plaatsvindt. De drempel om daar binnen te stappen is erg hoog. Zonde, maar ook begrijpelijk.

Gevolgen gehoorverlies
“We merken het dagelijks in onze winkels”, zegt Bert Klamer, audicien bij Beter Horen. “Mensen hebben de gevolgen van een slechter gehoor lange tijd onderschat als ze bij ons komen voor een hoortest. Naast de impact die het heeft op het sociale leven van de slechthorende en zijn omgeving, is het ook gevaarlijk. Als deelnemer in het verkeer heb je je gehoor nou eenmaal hard nodig. Daarnaast is het ook erg vermoeiend om altijd extra ingespannen te luisteren”. Kortom, reden genoeg om bij twijfel een hoortest te laten uitvoeren.

De zoektocht naar beter horen is heel persoonlijk
Het meten van het gehoor moet heel nauwkeurig gebeuren, zodat de audicien de mate van gehoorverlies kan verstellen. Bert Klamer: “Bij Beter Horen zijn we altijd eerlijk. We vinden het erg belangrijk dat onze klanten weten wat ze kunnen verwachten. Het gehoor zal het nooit meer zo worden als het was. Maar wél beter. Daar hebben we alle kennis, mensen, middelen en ervaring voor in huis. Ook beloven we niet dat je na 1 bezoekje lachend de winkel uitloopt. Zo werkt het nou eenmaal niet”. Iedereen heeft namelijk een andere geluidsbeleving. Het afstellen van een gehoortoestel is daarom maatwerk, met af en toe een hoop gepiep en gekraak. Dat kost tijd”.

Twijfel niet langer
Als u merkt dat uw gehoor minder wordt, roept dat veel vragen op. Hoe werkt het gehoor nu eigenlijk? Wat is het verschil tussen een hoorscan en een hoortest? Bij wie moet u zijn, KNO-arts of audicien? Wat komt er zoal kijken bij de keuze van een hoortoestel? En welke kosten vergoedt uw zorgverzekeraar? Het antwoord op deze en andere vragen heeft Beter Horen verzameld in ‘Een eerlijk verhaal’. Dé complete gids voor alle mensen die twijfelen aan hun gehoor. Zoals Teun Botterweg, die lang heeft gedacht dat er aan zijn hoorprobleem niets meer te doen was…

Advertisement

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top