Now Reading
Bent u van plan om uw kozijnen te schilderen?

Bent u van plan om uw kozijnen te schilderen?

Kozijnen

Wordt het eens tijd om de kozijnen eens flink onder handen te nemen? Het is misschien ook al een tijdje terug geweest dat ze geschilderd zijn. Nu we allemaal ook wat meer thuis zitten moeten we ons toch vermaken ook met de vervelende klusjes die al lange tijd op het lijstje staan.

Stap 1: schoonmaken en ontvetten

Aller eerste is het belangrijk dat de kozijnen goed schoon zijn en helemaal ontvet zijn. Als u dit niet doet kan de nieuwe verf zich niet goed binden en zal het sneller afbladeren. Dit is natuurlijk zonde van al het werk dat u er in gestopt heeft.

Stap 2: Check zwakke plekken

Wanneer u al te lang gewacht heeft met verven kan het zijn dat het hout al wat aangetast is. Zorg er dus voor dat al het afgebladerde verf weg is en dat het hout overal goed is of vul deze plekken op. Gebruik een borstel om de losse verf te gebruiken of gebruik een verfkrabber hiervoor.

Stap 3: Hout rot weg halen en plekken vullen

Is er toch een rotte plek in het hout dan is het belangrijk om dit helemaal weg te halen. U moet het hout net zo lang weg halen tot dat het hout weer schoon en droog is maar helaas ontstaat er dan vaak een groot gat. Gebruik dan eerst houtrotstop voordat u het gat echt gaat vullen. Zo voorkomt u dat het hout verder gaat rotten mocht u het niet volledig verwijderen. Daarna kunt u het beste houtrotvuller aanmaken wat deze leg plek weer zal vullen. Het wordt echter wel snel hard dus zorg dat u in 20 minuten deze plekken kunt vullen.

Lees ook
voorjaarschoonmaak

Stap 4: Kozijnen schuren en in de grondverf

Zijn alle plekken mooi bij gewerkt en is het losse verf verwijderd? Dan is het tijd om eens met schuurpapier over de kozijnen heen te gaan en haal vervolgens een vochtige doek er langs om al het stof weg te halen. Waar alle verf los gelaten is en waar het hout zelf te zien is kunt u gaan verven met grondverf voordat u met echt verf aan de gang kunt.

Stap 5: Het echte werk

Nu is het dan echt tijd om de kwast te pakken. Begin in de hoeken en probeer van uit daar lange halen te maken zodat het egaal wordt zonder druipers of vegen. Moet u een groter deel verven zoals een luik dan kunt u ook een roller gebruiken dat is vaak mooier en ook nog eens een stuk makkelijker.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top