Belastingvrij schenken wordt niet verlengd

Belastingvrij schenken wordt niet verlengd

Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om belastingvrij te schenken voor een huis. Tot 31 december 2014 is het mogelijk om tot maar liefst € 100.000 belastingvrij te schenken. De schenking mag alleen aan vrienden of familie en moet worden ingezet voor de aankoop of de verbouw van een huis.

Waarom schenken?
Het voordeel van een schenking is dat het nu nog belastingvrij kan gebeuren. Er zijn wel een aantal andere regels waaraan voldaan moet worden bij een schenking. Het geschonken geld moet worden gebruikt voor de volgende situaties:

  • het aflossen van uw eigen woningschuld/restschuld
  • het kopen van een eigen woning
  • het afkopen van de erfpachtcanon (geld dat u betaalt voor grond die in het bezit van de gemeente is).
  • het verbeteren/onderhouden van uw eigen woning

Schenking en belastingaangifte
Er hoeft bij een schenking tot € 100.000 geen belasting betaald te worden. Echter zijn er wel andere punten die belastingtechnisch kunnen veranderen. Zo kunt u bijvoorbeeld hypotheekrente aftrekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting. De schenking moet dan wel worden gebruikt voor een gedeeltelijke aflossing van uw hypotheek.
Let goed op bij het invullen van uw voorlopige aangifte zodat u de juiste bedragen aan hypotheekrente aftrek en toeslagen ontvangt.
schenken

Advies nog bij schenken?
De eerste stap naar een passend advies is het online invullen van de ABN Amro schenkwijzer. Binnen enkele minuten heeft u een duidelijk beeld van de diverse mogelijkheden op het gebied van schenken. Schenken kan namelijk op allerlei manieren, maar welke is voor u het meest passend?

Tip: familieschenking
Is het een schenking in familieverband? Dan is het altijd verstandig om na te gaan of een schenking wel de meest gunstige oplossing is. In sommige situaties is een familieschenking wel een stuk voordeliger, hier wordt namelijk een deel van de rente terug geschonken.

Kijk voor meer informatie op www.abnamro.nl

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: