Baklava met rozenwater en walnoten

Baklava met rozenwater en walnoten

Baklava is een zoete lekkernij uit de Griekse en Turkse keuken. Het wordt gemaakt van laagjes deeg gevuld met gehakte noten en suikersiroop, heerlijk zoet! Baklava wordt gegeten tijdens feestelijke gebeurtenissen zoals het Suikerfeest. Wat je ook te vieren hebt, als je een zoetkauw bent is dit hét recept voor jou!

Bereidingstijd totaal: 1,5 uur
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 60 minuten

Ingrediënten

15-20 vellen filodeeg
400 g walnoten, fijngehakt
250 g Flora Plant ongezouten
2 el kaneel

Voor de siroop
450 g suiker
50 ml rozenwater
100 ml agavesiroop
15 g korenbloemblaadjes
1 kaneelstokje

Voor de topping
10 g walnoten, fijngehakt
30 g eetbare rozenblaadjes

Benodigdheden
vierkant bakblik van ongeveer 30 bij 30 cm

Bereidingswijze

1. Smelt de Flora Plant in een pan op laag vuur. Vet ondertussen het bakblik in, neem hierbij goed de zijkanten mee.
2. Maak de basis van de baklava door ongeveer 10 lagen filodeeg op de bodem van het bakblik te leggen. Besprenkel elke laag filodeeg met gesmolten Flora Plant voor je er de volgende laag op legt.
3. Hak de walnoten fijn en meng deze met de kaneel in een grote kom. Strooi wat van het notenmengsel over het filodeeg met een beetje gesmolten Flora Plant en leg hier een laagje filodeeg op. Herhaal deze stap tot je de bovenkant van de bakschaal hebt bereikt.
4. Bestrijk de bovenkant van de baklava met voldoende gesmolten Flora Plant en zet het bakblik 15 tot 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 °C.
5. Haal het bakblik uit de koelkast en snijd de baklava met een scherp mes in kleine vierkantjes. Plaats de baklava in de oven en bak ongeveer 35 minuten, tot alle filodeeg lagen knapperig en goudbruin zijn.
6. Maak ondertussen de siroop: meng de suiker en het rozenwater in een kleine pan en voeg hier het kaneelstokje aan toe. Breng aan de kook. Kook dit ongeveer 2 minuten tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg nu ook de agavesiroop en de korenbloemblaadjes toe. Meng dit goed. Laat de siroop daarna afkoelen. Zodra de baklava klaar is, giet je de siroop langzaam over de hete baklava, zodat de siroop volledig wordt opgenomen in het filodeeg.
7. Laat de baklava circa 30 minuten afkoelen en garneer met walnoten en eetbare rozenblaadjes.

Fotocredits: Flora Plant