Now Reading
Amandelen verwijderen bij volwassenen

Amandelen verwijderen bij volwassenen

amandelen

Wanneer u veel last heeft van ontstoken amandelen kan het soms verstandig zijn deze te laten verwijderen. Amandelen knippen komt veel voor bij kinderen maar toch krijgen ook volwassenen er mee te maken. Lange perioden van een verstopte neus, keelpijn, snurken en door de neus praten kunnen indicaties zijn van ontstekingen. Wanner u steeds vaker last krijgt van ontstoken amandelen kunt u ze laten verwijderen.

Wat zijn amandelen

Ons lichaam beschikt over een Lymfkliersysteem. Het lymfkliersysteem bestrijd infecties in ons ons lichaam. Ook in onze mond zit lymfklierweefsel, de overgang van mond en neus naar de keel bevat een ring van weefsel waar zoveel mogelijk infecties onschadelijk worden gemaakt. Amandelen bevinden zich in de neuskeelholte, in de keel en achter op de tong.

Wanneer kun u amandelen laten verwijderen

Wanneer u last heeft van chronisch ontstoken amandelen of er een acute ontsteking optreed kunt u in overleg met een dokter ze laten verwijderen. Vaak is er sprake van een langere periode van ontstekingen, verhoging in de lichaamstemperatuur, verminderde eetlust. Wanneer medicijnen niet voldoende helpen of steeds vaker nodig zijn om de ontstekingen terug te dringen kan het verwijderen de enige oplossing zijn.

Knippen of verwijderen

Bij kinderen tot 10 jaar worden amandelen geknipt. Bij ouderen kinderen en volwassenen worden de amandelen verwijderd. De ingreep vindt plaats onder gehele narcose. De ingreep is een dag opname wat in veel gevallen betekent dat u na de operatie weer op dezelfde dag naar huis mag.

Complicaties

Na de operatie heeft u kans op nabloedingen ook kan smaakveranderingen optreden. Met pijnstilling en veel rust heeft u een goed herstel. Bij complicaties is het altijd verstandig te overleggen met uw arts. Geen operatie is zonder risico. Wanneer u veel last heeft van ontstoken amandelen kan het toch een verademing zijn om een operatie te ondergaan.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top