Een AED apparaat voor thuis, waar moet u op letten

Een AED apparaat voor thuis, waar moet u op letten

Iedere week krijgen zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartaanval. Omdat snel handelen de overlevingskansen van slachtoffers verhoogt zijn er door het hele land AED’s geplaatst. De Telegraaf berichtte eind vorig jaar dat het aantal continu beschikbare defibrillatoren schrikbarend laag ligt. Daarom wordt het steeds aantrekkelijker om een AED thuis te installeren. Maar waar moet u op letten voor aanschaf? Wij geven u enkele tips waarmee u uw zoektocht kunt starten.    

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat doormiddel van elektronische stroomstoten het hartritme weer op gang kan brengen. Van de 300 Nederlanders die buiten het ziekenhuis een hartaanval krijgen sterven er 35. Dit gebeurt meestal in en om het huis. De kans op overleven neemt sterk toe wanneer er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt met behulp van een AED. Vandaar dat het goed is om een AED in huis te nemen.

Een AED gebruiken

Veel mensen zijn bang om een AED te gebruiken omdat ze niet weten hoe het apparaat werkt. Fabrikanten hebben hier bij het ontwerp rekening mee gehouden door gebruik te maken van plaatjes en geluiden. Bovendien geeft een AED apparaat geen schokopdracht wanneer iemand geen hartstilstand heeft of wanneer er geen hartactie is en het hart helemaal stilstaat. Hierdoor hoeft u zich als gebruiker geen zorgen te maken dat u het slachtoffer schade aanricht.

Waar moet u op letten bij aanschaf?

Tegenwoordig kunt u gemakkelijk online een AED kopen. Een online aanschaf betekent echter wel dat u vooraf goed onderzoek moet doen. Zeker omdat de aankoop een flinke investering is. Daarom geven wij u tips zodat u in ieder geval goed voorbereid een AED kunt kopen.

  1. Vanwege de losse elementen zoals batterijen en elektroden moet iedere AED worden voorzien van onderhoud. U wilt per slot van rekening niet voor verrassingen komen te staan wanneer u het apparaat nodig heeft. Let voor aanschaf dus goed op de mogelijke onderhoudskosten. Misschien lijkt de aanschafprijs goedkoop maar zorgen de onderhoudskosten voor een hoge eindprijs.
  2. Het voordeel van een AED is ze eenvoudig in gebruik zijn. Dat komt omdat er een feedbackfunctie is in ingebouwd. Doormiddel van plaatjes en geluiden krijgt u feedback op uw handelen. Naast de apparaten die de diepte en snelheid van hartmassages kunnen registreren zijn er ook apparaten die het juiste ritme aangeven.
  3. In principe zijn er twee soorten AED’s: de volautomaat en de halfautomaat. Bij de halfautomaat dient de gebruiker middels een knipperede knop zelf de schok toe. Bij een volautomaat doet het apparaat dat zelf.

AED apparaat kopen met buurtbewoners

Omdat een AED redelijk prijzig is kunt u overwegen om samen met buurtbewoners een apparaat te kopen. Houd er wel rekening mee dat u een AED kast koopt zodra u het apparaat buiten installeert. Een AED kast zorgt er namelijk voor dat het apparaat op temperatuur blijft bij temperatuurwisselingen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: