De 5 meest waardevolle tips voor u aan uw reis begint

De 5 meest waardevolle tips voor u aan uw reis begint

“Ik ga op reis en neem mee…” Hoe je ‘m ook wil noemen: we kennen allemaal de meeneemlijst, de paklijst en de checklist voor vakantie met alle dingen die u absoluut niet mag vergeten. Er is helemaal niets mis met een uitgeschreven lijst met dingen als ‘muggenspul’, een zak voor de vuile was, shampoo en een kofferweegschaal. Er zijn tegenwoordig zelfs handige tools die u helpen met het maken van een automatische lijst, afhankelijk van uw bestemming. Maar hoe goed de voorbereiding ook is: er zijn toch vaak dingen die u vergeet op een lijstje te zetten, of die u niet op een rijstje kúnt zetten. Daarom geven we u graag de 5 meest waardevolle tips voor u op reis gaat.

1. Check de geldigheid van uw paspoort
Het zal u maar overkomen. Vlak voor uw vertrek verzamelt u de paspoorten en komt u er plotsklaps achter dat die van u verlopen is. Controleer daarom al tijdens het boeken van uw reis of uw identiteitsbewijs en/of paspoort nog geldig is. Let op: niet te vroeg gejuicht! Het kan namelijk zelfs zo zijn dat een paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst. Dit is zo in landen zoals Cuba, Indonesië en Kaapverdië. Kijk dus goed wat nodig is in het land van bestemming en win daar informatie over in.

2. Verdiep u in de cultuur van het land waar u heengaat
Stelt u eens voor: u knikt ja, maar de ander interpreteert het als nee. In India is het echt zo, want daar is ons ‘ja’ een ‘nee’ en andersom. Maakt u een vredesteken met uw wijs- en middelvinger, dan wordt dit in Engeland als belediging opgevat. Ook tafelmanieren zijn een onderdeel van bepaalde culturen en kunnen behoorlijk verschillen. In Thailand wordt bijvoorbeeld alleen met een vork en een lepel gegeten, dus daar om een mes vragen is heel ongewoon. Toch zijn er ook in Europa duidelijke regels te ontdekken. Zo snijd je in Frankrijk niet je salade door en eet je in Italië pasta met alleen een vork. Tip: laat u door een reisspecialist adviseren over de cultuurverschillen!

3. Zorg dat betalen geen obstakel vormt
Gaat op reis naar een land met een andere valuta dan onze eigen euro, dan zijn er een aantal voorbereidingen die u kunt treffen. U wilt immers niet zonder geld komen te staan, maar doordacht voorwerk kan u ook nog voordeel opleveren!

  • Indien u op reis gaat buiten Europa, stel dan uw bankpas in voor gebruik buiten Europa.
  • Goedkoper uit zijn? Kies dan bij geldopname voor het verrekenen in vreemde valuta in plaats van euro’s.
  • Bent u in het buitenland, dan is het pinnen van de vreemde valuta vaak goedkoper dan het bestellen van vreemde valuta in Nederland.

4. Pak niet te veel in!
We maken ons er allemaal schuldig aan. Stel dat het gaat regenen, dan moet er ook een lange broek mee. En dat ene vest staat toch net even wat beter bij die schoenen dan die andere. Het is zó verleidelijk om te veel in te pakken, maar doe het niet! Niets is zo vervelend als aankomen bij het vliegveld en erachter komen dat uw tjokvolle koffer niet mee mag wegens het gewicht, of dat de rits gewoonweg niet dicht kan als u op reis nog een souvenirtje mee wil nemen. Bedenk daarom op voorhand wat u precies nodig heeft en speel hierop in. Reserves zijn handig, maar pak in met mate!

5. Maak uw koffer herkenbaar
De laatste tip die we u meegeven, is het herkenbaar maken van uw koffer. We grijpen allemaal snel naar het tijdloze, zwarte model dat jaren meegaat. Maar zo denken meer mensen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om uw koffer op te laten vallen zonder een zuurstokroze exemplaar te moeten kopen. Er zijn bijvoorbeeld speciale stickers, banden en labels om uw gegevens op te zetten. Zo loopt niemand het risico het plotseling met de garderobe van een ander te moeten doen.

Goede Reis!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: