Now Reading
Wintertijd

Wintertijd

Aankomende zondag gaat de wintertijd weer in, om 03:00 uur mogen we de klok dan een uur terug zetten naar 02:00 uur. Zo kunt u dus een uur langer slapen.

Zomertijd?
De ‘normale tijd’ is de wintertijd, dat betekent dat de zomertijd er eigenlijk bij ‘verzonnen’ is. De zomertijd is niet in elk land in de wereld uitgevoerd, echter wel in heel Europa. De zomertijd loopt van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.

Efficiënter gebruik van zonlicht
De langste dag dit jaar was op 21 juni, de zon kwam toen op om 05:20 uur en ging onder om 22:04 uur. Wanneer de zomertijd niet ingevoerd zou zijn dan zou de zon op die dag dus van 04:20 uur tot 21:04 op zijn. Het is niet echt handig dat de zon zo vroeg al op is, bijna niemand maakt gebruik van dit zonlicht omdat de meesten nog in bed liggen. Als het een uur verschoven wordt krijgt u dat uur zonlicht er eigenlijk ’s avonds bij. Kijk! Daar heeft u wel wat aan. Vandaar dus de zomertijd.

Waarom zomertijd?
De grootste reden voor het invoeren van de zomertijd is het besparen van energie. Er wordt namelijk beter gebruik gemaakt van het zonlicht, hierdoor hoeven ’s avonds de lampen een uur later pas aan. Door de oliecrisis in de jaren ’70 wilde men zo min mogelijk energie verspillen, in 1977 is daarom de zomertijd voor bijna heel Europa ingevoerd.

Ezelsbruggetje
In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit, in het najaar gaat de klok een uur achteruit.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top