Now Reading
Poëzieweek 2017

Poëzieweek 2017

In 2017 bundelen opnieuw diverse Nederlandse en Vlaamse organisaties van poëzie-evenementen hun krachten voor de vijfde Poëzieweek. Begin 2013 vond de eerste Poëzieweek plaats met een grote hoeveelheid optredens, publicaties, poëzieprijzen en andere activiteiten. Het thema van de Poëzieweek 2017 is Humor, met als motto Poëzie/ iedre keer weer/ als ik in de spiegel kijk/ en De Glimlach zie. De week opent op donderdag 26 januari met Gedichtendag en wordt woensdagavond 1 februari feestelijk afgesloten met de Awater poëzieprijs en de Turing Gedichtenwedstrijd. Het Poëziegeschenk, getiteld Rotterdamse Kost is geschreven door Jules Deelder.

Thema: Humor
Met inbrengen van het thema humor zal deze Poëzieweek speciale aandacht geven aan gedichten die op de lachspieren werken. Uit hilariteit, herkenbaarheid of ironie. Soms is er de luide bulderlach bij een kolderiek nonsensgedicht, vaak is er ook een grijns van herkenning. De verwarrende situatie die de dichter beschrijft, hebben we zelf allemaal ook meegemaakt. Humor in poëzie kan ook wat ongemakkelijk zijn: valt hier wel om te lachen? Dichters gebruiken humor in de vorm van ironie of spot om een maatschappelijke wantoestand aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders…

Jules Deelder
Humor is in Deelders (1944) poëzie geen curiosum. Deze Nederlandse dichter van een omvangrijk oeuvre staat in binnen- en buitenland bekend om zijn memorabele performances, waarbij de Beat Generation nooit veraf lijkt. J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut Gloria Satoria bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties Tussentijds (2008), Ruisch (2011), Het graf van Descartes (2013) en Dag en nacht (2014). In zijn vaak absurdistische, maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De onderwerpen die Deelder aansnijdt zijn de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf.

Klik hier voor meer informatie over de Poëzieweek 2017!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top