Now Reading
De overgang

De overgang

De overgang markeert het einde van de vruchtbaarheidsperiode, waarna er een overgang is naar de periode dat het krijgen van kinderen onmogelijk is. Gemiddeld krijgen vrouwen rond het 50e jaar ‘last’ van de overgang. 50 jaar is een gemiddelde leeftijd, bij sommige vrouwen begint het al rond het 40e en bij anderen pas jaren na hun 50e.

De overgang duurt een aantal jaren, echter staat voor zowel het moment waarop de overgang begint als de duur van de overgang geen vaste tijdsperiode. Het kan korter zijn dan 2 jaar, maar ook langer dan 5 jaar duren.

Kachten
De klachten die in de overgangsperiode voorkomen zijn een veranderd menstruatie patroon en soms meer of juist minder bloedverlies dan vroeger. Ook kunnen er lichamelijke klachten optreden zoals opvliegers en nachtelijke transpiratie aanvallen. Dit alles wordt veroorzaakt door sterke schommelingen in de aanmaak van oestrogene hormonen in de eierstokken, uiteindelijk wordt er helemaal geen oestrogeen hormoon meer gemaakt, waardoor de menstruatie geheel weg blijft. Andere klachten kunnen zijn:
*)innerlijke onrust
*)prikkelbaarheid
*)gewichtstoename
*)vergeetachtigheid
*)stemmingswisselingen
*)hoofdpijn
*)urineverlies

Waardoor komt de overgang?
Elke vrouw krijgt direct bij de geboorte al miljoenen eicellen mee. Deze eicellen worden opgeslagen in uw eierstokken. In de puberteit worden de eicellen en eierstokken actief en gaan ze oestrogeen maken, dit vrouwelijke hormoon zorgt voor alle veranderingen die van een meisje een vrouw maken: borstgroei, schaam- en okselbeharing. Vanaf dat moment start ook de vruchtbare periode en de bijbehorende maandelijkse menstruatie als een niet-bevruchte eicel wordt afgestoten. Op een gegeven moment raakt de voorraad eicellen langzaam maar zeker op. Als alle eicellen op zijn, stopt de menstruatie, dit gebeurt rond uw 50e levensjaar. De allerlaatste menstruatie heet menopauze. Alhoewel de termen ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar heen worden gebruikt, is de betekenis dus anders. De overgang is de gehele periode waarin u van vruchtbaar naar onvruchtbaar overschakelt. De menopauze is alleen het laatste onderdeel daarvan.

See Also
Donorregister

Tips:
Hieronder leest u 4 tips om de overgang wat soepeler te laten verlopen:
1)Communiceren; praat met uw omgeving, geef aan waar u last van heeft zo voorkomt u irritatie.
2)Gebruik van koffie, thee, gekruid eten en alcohol kunnen de overgangsklachten versterken.
3)Heb geduld! De overgang kan wel 5 tot 10 jaar duren.
4)Er geen medisch wondermiddeltje om de overgang te ‘genezen’, accepteer dat het bij uw leeftijd hoort en besef dat elke vrouw er vroeg of laat een keer mee te maken krijgt.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top